Predstavljeno 15. izdanje projekta XIIxII

Predstavljeno 15. izdanje projekta XIIxII

Tradicionalno predstavljanje petnaestog izdanja županijskog projekta XIIxII, kalendara i CD-a, ove godine na temu broja Dva/Due/Two, kojim se promovira dvanaest mladih likovnjaka i dvadeset četiri mlada glazbenika iz Istre, održano je danas u Zajednici Talijana - Circolo, u Puli. Predstavljanju su prisustvovali i istarski župan Boris Miletić i pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica. 

Glazbena izbornica novog izdanja je Nataša Petrić, a na audiozapisu predstavljeni su dueti mladih glazbenika u različitim glazbenim formama između vokalnog i instrumentalnog praga. 

U likovnom dijelu projekta dobivene su originalne izvedbe radova uvrštene u kalendar na zadanu temu, kojoj su mladi autori pristupili vrlo profesionalno, grafički je izveli inovativno i suvremeno pod vodstvom izbornice prof. Roberte Weissman Nagy. Zadana tema prikazana je na radovima različitim pristupima u analognom i digitalnom mediju, a moglo ih se pogledati na predstavljanju.

Projekt je nastao s ciljem promocije mladih, neafirmiranih stvaralaca s područja Istre, kako bi osnažili status mladih autora i pružili im odskočnu dasku, izvukli ih iz anonimnosti te potaknuli na daljnje stvaralaštvo, na što se u svome obraćanju osvrnuo župan Miletić:

- Značaj kulturnog proizvoda XIIxII ogleda se u njegovim temama koje uranjaju u istarsku tradiciju i prošlost, ali i sadašnjost i budućnost, spajaju moderno i tradicionalno, a rezultiraju očuvanju istarske kulturne baštine i ne dopuštaju njezin zaborav. Petnaest uspješnih godina projekta govori dovoljno samo po sebi, kao što to govori i brojka od 2000 likovnjaka i glazbenika koji su kroz sva ta izdanja bili u njega uključeni, naglasio je župan. 

Kalendar i CD, pored svega navedenog, služe i kao protokolarni pokloni Istarske županije u povodu novogodišnjih blagdana, čime se istarska kultura promovira i izvan granica Hrvatske.

Pročelnik Torbica, ujedno i inicijator i pokretač projekta, kazao je da su se kroz ovaj projekt afirmirali brojni mladi talenti, te su u njega bili uključeni, prije mnogo godina i Vedran Šilipetar te Tea Bičić. 
Tijekom predstavljanja glazbenim su se nastupom predstavile violinistica Ana Kanižaj i klaviristica Erin Bracović, potom glazbenici Gabriel Radović i Maja Šebelić, te za kraj i Dino Popović.
 

Galerija fotografija