Pročelnica za turizam održala predavanje za učenike Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč

Pročelnica za turizam održala predavanje za učenike Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč

U sklopu Eko projektnog dana, na poziv Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković danas je održala gostujuće predavanje za 3. i 4. razred smjera hotelijersko-turistički tehničar na temu važnosti održivog razvoja turizma u Istri, te županijskih projekata i programa, s naglaskom na zelene prakse. 

Pročelnica je učenike upoznala s programom Eco Domus - eko-prijateljski smještaj, potporama koje se dodjeljuju za  turistički manje razvijena područja u segmentu posebnih oblika turizma, te brošurom „Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre“. Također, govorila je o kandidaturi za Green destinations kojom je Istra ušla u TOP 100 zelenih destinacija svijeta s primjerom dobre prakse – Top 100 Destination Sustainability Stories za 2021. godinu: Palud - Palú: Zaštita biološke raznolikosti u manjim močvarnim područjima, te o ostalim aktivnostima koje provodi odjel.

Ekodan je projektni dan koji se u Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč održava od 2005. godine u sklopu programa Eko škole. Program je osmislila i provodi Udruga Lijepa Naša iz Zagreba, koja za cilj ima osvješćivanje mladih generacija o važnosti ekologije i održivog razvoja zemlje. Škola je članica spomenute Udruge, zajedno s brojnim drugim školama, vrtićima i domovima, a za uspješnu provedbu i sudjelovanje u programu, škola je nagrađena dijamantnim statusom i zelenom zastavom. 

Tijekom proteklih godina Ekodan je obuhvatio brojne ekološke teme, a ovogodišnja teme je: ''Otkrij svoj talent, budi odgovoran i poštuj održivi razvoj''.  Ovom temom se nastojalo povezati buduće profesije učenika s održivim razvojem turizma u regiji.

Osnovni cilj ovog projekta je edukacija i informiranje djelatnika i učenika o aktivnostima na održivom razvoju turizma Istre u području prirodne baštine, outdoor ponude i odgovornog turizma, te potaknuti učenike na razmišljanje o održivom razvoju i upravljanju, te pronalaženju modela za turističku valorizaciju zaštićenih područja u Istri.