Svečano otvorena nova Medicinska škola Pula

Svečano otvorena nova Medicinska škola Pula

Nepune dvije godine od polaganja kamena temeljca i početka radova, u Puli je danas svečano otvorena novosagrađena Medicinska škola, projekt vrijedan 61,7 milijuna kuna. Svečanosti su nazočili i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Pule Filip Zoričić i ravnatelj Škole Ivan Žagar.  

Ustvrdivši kako je sektor zdravstva u strukovnom obrazovanju njegov važan dio i prepoznat je kao sektor koji ima razvojnu perspektivu dok njegov doprinos prelazi okvire obrazovnog sustava, ministar Fuchs je kazao kako razvojni put Medicinske škole u Puli od 1957. godine pokazuje primarnu zadaću a to je obrazovanje učenika za zanimanje medicinska sestra, koja traje i do danas uz proširenje programa obrazovanja na zanimanja fizioterapeutski tehničar i primalja asistentica. 

"Ova je škola od strateškog interesa za grad i županiju, ali i šire, a to pokazuju i kretanja učenika na tržištu rada nakon završetka ove škole, posebno u sustavu pružanja primarne zdravstvene skrbi te zdravstvenog turizma", istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja podsjetivši kako je izgradnja nove zgrade Medicinske škole u Puli zajednički projekt osnivača škole, odnosno Istarske županije i Grada Pule. Novi suvremeno opremljeni prostori, naveo je on, omogućit će učenicima bolje uvjete odgoja i obrazovanja te višu kvalitetu stjecanja znanja i vještina u zahtjevnim zanimanjima u području zdravstva.

Ustvrdivši kako je izgradnja i opremanje nove škole nesumnjivo najznačajnija investicija na području obrazovanja u Istri, a taj projekt su zajednički i u jednakim omjerima financirale Istarska županija i Grad Pula, istarski župan Boris Miletić je kazao kako je s novom zgradom Medicinske škole Istarska županija nadomak zaokruživanja priče o zdravstvenom sustavu, budući da se u blizini nalazi nova zgrada pulske Opće bolnice, projekt koji je okončan u prosincu prošle godine, a odmah do nje se nalazi i budući hospicij.

"Učenici Medicinske škole u novu su zgradu ušli su prije tri tjedna, kada je započeo novi semestar. Sadašnje i buduće generacije učenika ovom kapitalnom investicijom dobivaju uvjete za rad i učenje kakve imaju najrazvijenije europske zemlje, koje su Istri uvijek bile uzorom", naglasio je župan Miletić dodavši kako time Istra pokazuje da je ulaganje u mlade i obrazovanje kao temelj perspektivne sutrašnjice, visoko na listi naših prioriteta.

"Ne kaže se bez razloga da je ulaganje u školstvo i obrazovanje najbolja investicija, a posebice ako se radi o deficitarnom zdravstvenom kadru, gorućem problemu na razini države", zaključio je istarski župan. 
Pulski gradonačelnik Filip Zoričić kazao je kako je danas veliki dan za grad Pulu te kako izgradnja škole nije samo civilizacijsko pitanje koliko je to poruka o važnosti ulaganja u obrazovanje i koliko se to posljedično vraća u društvo. 

Ravnatelj Ivan Žagar ustvrdio je kako škola u kratkoročnom planu ima ambiciju uvesti nove smjerove poput dentalnog, odnosno zubnog tehničara. 
Inače, nova školska zgrada ima devet općih učionica, sedam specijaliziranih, tri praktikuma, tri laboratorija, kabinet za nastavnike, bibliotečno-informatički centar, prostor za više namjena, kuhinju i blagovaonicu, učenički klub, prostor za organizaciju i koordinaciju rada, sanitarije za nastavnike i učenike te ostale prateće prostore. Zgrada je koncipirana kao višekatnica s podrumskom etažom, prizemljem i dva kata, čime su stvoreni prostorni uvjeti za školovanje 400 učenika u 13-16 razrednih odjela, u jednoj smjeni. 

Galerija fotografija