Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko-prijateljskog smještaja Eco Domus

Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko-prijateljskog smještaja Eco Domus

Jedan od ciljeva Istarske županije je održivi i odgovorni razvoj turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije. Na tragu tih ciljeva, koji se temelje na Master planu razvoja turizma Istre od 2015.-2025., pokrenut je program Eco Domus, kojim se želi potaknuti diversifikacija i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. 

Nastavak je to aktivnosti vezanih za diversifikaciju privatnog smještaja u Istarskoj županiji, koji su započeli  projektom Istra Bike&Bed, a nastavlja ju programom Eco Domus, kojim se potiče privatne iznajmljivače da svoje sadržaje i usluge prilagode i nude gostima na odgovoran i održiv način. 

''Odjelu je dugoročni cilj podizati svijest o odgovornom i održivom turizmu, kako bi i dalje nastavili razvijati i obogaćivati turističke proizvode i usluge, pri tom vodeći računa o našim posebnostima, istarskoj povijesti, kulturnoj baštini i prirodnim ljepotama, uz uključivanje lokalne zajednice i svih povezanih dionika. Tako i kroz program Eco Domus nastojimo unaprijediti privatni smještaj u našoj županiji, te na taj način jačati ekonomsku isplativost, društvenu uravnoteženost i ekološku prihvatljivost. Dakle, važno nam je jačanje lokalne ekonomije, očuvanje i promocija lokalnih vrijednosti, običaja i tradicije, te očuvanje okoliša i lokalne arhitekture'', ističe pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Trenutno je u program Eco Domus uvršteno 47 objekta koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija, a s ciljem uključivanja novih objekata u program Eco Domus, objavljen je Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja u Istri, gdje se mogu naći sve potrebne informacije, uvjeti, obrasci i kriteriji za dobivanje certifikata Eco Domus.

Za uvrštenje u program Eco Domus potrebno je prijaviti se na javni poziv koji je otvoren do 31. listopada tekuće godine. Prijave se dostavljaju online putem sljedeće poveznice

U sklopu Eco Domus programa, poštivanjem kriterija za uvrštenje i dobivanje markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr. 

Program Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva. Također, prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada te koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su: društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije i sortiranje i recikliranje otpada. 
 

Galerija fotografija