Župan Miletić upriličio prijem povodom Svjetskog dana zdravlja

Župan Miletić upriličio prijem povodom Svjetskog dana zdravlja

Povodom Svjetskog dana zdravlja, istarski župan Boris Miletić upriličio je danas prijem za ravnateljicu OB Pula doc. dr. sc. Irenu Hrstić, dr. med., glavnu sestru Bolnice Irinu Pucić, dipl. med. techn. i glavnu sestru Službe za ginekologiju i opstetriciju Aleksiju Matejčić, mag. obs. Prijemu su prisustvovali i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i v.d. pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Davorka Maras Tkačuk. 

Zaželjevši dobrodošlicu gošćama, župan Miletić se osvrnuo na porast broja poroda u OB Pula, što „svakako veseli kada svjedočimo negativnim demografskim trendovima u Hrvatskoj“. 2019. godine je tako u Bolnici bilo 1323 poroda, 2020. godine 1429 poroda, a lani čak 1513. 

„Protekle dvije godine za sve zdravstvene djelatnike su bile posebno teške i iscrpljujuće zbog pandemije i svi se skupa nadamo da će se situacija ipak primiriti. Okončanjem izgradnje nove Bolnice i novom opremom napravili smo jedan značajan korak naprijed, ali svjesni smo da je i dalje prisutan problem nedostatka kadrova na razini države, a kako su me upoznali u OB veoma je izražen i na odjelu na neonatalogiju“, kazao je župan dodajući kako je Istarska županija 2018. godine krenula s nizom mjera i programa s ciljem ublažavanja navedene problematike. 

Podsjetimo, nakon detaljne analize stanja u suradnji s ravnateljima zdravstvenih ustanova pripremljen je prijedlog Programa mjera za osiguravanje potrebnih ljudskih resursa u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Istarska županija, a koji se od tada uspješno i provodi. U tu je svrhu, 2020. godine Županija u proračunu osigurala 990 tisuća kuna, 2021. godine 1,3 mil. kuna, a ove godine 2,8 milijuna kuna. 

Program obuhvaća pomoć u rješavanju stambenog pitanja deficitarnog zdravstvenog kadra, izmjenu pravne regulative, poboljšanje uvjeta rada i povećanu dostupnost školovanja i stručnog usavršavanja. U sklopu tih područja doneseno je 13 različitih mjera, a od 2022. godine financiraju se i 4 pripravnička staža za primalje iznosom od 400 tisuća kuna. Te su primalje započele sa svojim pripravničkim stažom u OB Pula, u ožujku 2022.

Također, u suradnji s Medicinskom školom Pula i Općom bolnicom Pula Istarska županija je 2017. godine pomogla uspostaviti školovanje za smjer primalja asistentica u Medicinskoj školi budući da se radilo već tada o deficitarnom zanimanju. Prije toga zadnja generacija primalja u Puli završila je svoje školovanje 1983. godine. 

Školovane su dvije generacije primalja asistentica koje su svoje školovanje započele u školskoj godini 2017./18. i 2018./19. Prva generacija je završila školovanje 2021. godine. Ministarstvo zdravstva je tada bolnici odobrilo samo 4 pripravnička staža financirana preko HZZO-a. Radi potreba za tim kadrom i radi njihovog zadržavanja u Istri, Istarska županija financira pripravnički staž za još 4 dodatne primalje u 2022. godini. 

O važnosti ovog potonjeg osvrnula se ravnateljica Hrstić, koja smatra da je taj „mali pomak, Bolnici značio jako puno“. 

„Nova Bolnica, novi standardi i nova oprema iziskuju više kompetencije i po tom pitanju je Županija puno napravila. Imali smo projekt financiranja prvostupništva sestrinstva, što je na vrijeme prepoznato. Ljudi koji su se školovali, a nisu iz Istre, ostali su ovdje. To je pozitivan pomak, kao što je to i subvencioniranje podstanarstva, mjera koja u ovome trenutku najbolje djeluje“, istaknula je ravnateljica. 

Spomenimo i da kreditnu liniju „ISTRAMEDIC“, putem koje Istarska županija osigurava povoljnije uvjete stambenih kredita za zdravstvene radnike koji su zaposleni u županijskim zdravstvenim ustanova koristi ukupno 54 osoba. 
 

Galerija fotografija