7. Festival multikulturalnosti idući tjedan u Rovinju

7. Festival multikulturalnosti idući tjedan u Rovinju

Nakon dvije godine pauze, zbog pandemije, sljedećeg utorka, 10. svibnja ponovno se vraća Festival multikulturalnosti. Sedmi po redu Festival, kojeg organizira Istarska županija, održat će se na Trgu Maršala Tita, u Rovinju, a na današnjoj konferenciji za novinare najavili su ga istarski župan Boris Miletić, zamjenica župana Jessica Acquavita, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, zamjenik gradonačelnika David Modrušan i v.d. pročelnice Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije Tea Batel, uz prisustvo pročelnika Kabineta župana Ivana Glušca.
 
„Drago mi je što danas možemo najaviti 7. Festival multikulturalnosti koji će održati upravo ovdje u Rovinju. Vidim da je grad već pun gostiju i siguran sam da će udruge nacionalnih manjina s područja županije imati što pokazati i da će program biti interesantan ne samo našim građanima, već i posjetiteljima ovog prekrasnog grada. Rad udruga nacionalnih manjina Istarska županija prati i financijski, te je upravo nadolazeći Festival prilika da predstave svoje aktivnosti i kulturu. Mi smo u Istri poznati kao otvoreno društvo koje prihvaća različitosti i držimo da su one naše bogatstvo. S druge strane, njegujemo i svoju tradiciju i svoju autohtonost što je jedan lijepi spoj: poštivati i vrednovati svoje, ali i uvažavati drugačije“, istaknuo je župan Miletić, koji smatra da je ta razina tolerancije jako bitna, posebice danas kada svjedočimo ratu na europskom tlu. Značaj Festivala multikulturalnosti, zaključio je župan, prepoznat je i od strane Ministarstva kulture i medija, koji ga je i ove godine financijski podupro. 

Gradonačelnik Paliaga je kazao da je Rovinj oduvijek bio poznat po svojoj tolerantnosti, multikulturalnosti i suživotu, stoga mu je iznimno drago da je njihov grad ove godine domaćin Festivala. To je ujedno, smatra, potvrda prepoznavanja svega što je Grad do sada činio u koristi svih nacionalnih manjina. 

„I danas i sutra, i vjerujem zauvijek, sve nacionalne manjine će imati našu podršku, ne samo financijsku, već i organizacijsku i operativnu i mislim da smo postigli jedan zavidan nivo suradnje u našem gradu. Kontinuitet suradnje ćemo nastaviti gajiti, a vjerujem kako će se veliki broj naših sugrađana rado odazvati ovom događaju i da će ga podržati. Na taj ćemo način opet pokazati da smo sredina koja njeguje sve običaje i svoje nacionalne zajednice“, istaknuo je rovinjski gradonačelnik.  

Zadovoljstvo domaćinstvom sedmog izdanja Festivala izrazio je i zamjenik gradonačelnika Modrušan, koji smatra da je Rovinj ogledni primjer kada govorimo o poštivanju stečenih prava talijanske zajednice te dvojezičnosti. Pored toga, dodao je, treba istaknuti odličnu suradnju s drugim manjinskim zajednicama, prisutnima na području Rovinja. 

Zamjenica župana Acquavita rekla je da je ideja da Festival ubuduće kruži Istrom te da se održava po različitim gradovima. Festival doživljava kao lijepu pozornicu za svih 12 udruga koje će sudjelovati jer će imati priliku pokazati svoje narodne nošnje, glazbu, ples, ali i kulinarske specijalitete. Kako je najavila, otvaranju Festivala prethodit će prijem župana i gradonačelnika Rovinja za zamjenice/ke župana hrvatskih županija iz redova nacionalnih manjina, koji dolaze u Istru na Koordinaciju, a nazočit će i samom Festivalu.

Za organizaciju Festivala operativno je zadužen Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije, a v.d. pročelnice Batel iskoristila je priliku da uputi poziv građanima da idući utorak dođu na glavni gradski trg na 7. Festival multikulturalnosti, koji započinje u 17 sati. Festival će otvoriti Franko Krajcar & Indivia etno-band.
 

Galerija fotografija