Dodijeljene nagrade najboljim vinarima Vinistrinog ocjenjivanja

Dodijeljene nagrade najboljim vinarima Vinistrinog ocjenjivanja

„Dodjelom odličja tradicionalno najavljujemo Vinistru, njezino 28. izdanje. Nas vinare iznimno veseli činjenica da ćemo se nakon dvije godine ponovo družiti u Žatiki u našem tradicionalnom terminu. Vjerujem kako nas ovog vikenda  očekuju tri odlična vinska dana“, tim je riječima predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti jučer otvorio svečanost dodjele nagrada vinarima i proizvođačima alkoholnih pića u porečkom hotelu Plavi Plave Lagune. Svi koji od 6. do 8. svibnja posjete Vinistru moći će degustirati nagrađene vina iz deset zemalja na štandu 13. Svijeta malvazija. 

Među njima je i Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. koja je titulom Best in Show postala najbolja malvazija na svijetu te ujedno šampion u kategoriji odležanih malvazija. Iako su rezultati Vinistrinog ocjenjivanja već poznati od sredine travnja, podsjetimo uz Kozlovića ove je godine šampionsku titulu u kategoriji svježih malvazija osvojila obitelj Dešković iz Kostanjice pored Grožnjana. Vinarija Kozlović ima i najbolji mladi teran, dok je u kategoriji zrelih terana najviše bodova osvojio onaj iz 2018. buzetske vinarije Vina Agapito. Slovenska vinarija Vinakoper s vinom Capo d' Istria iz 2018. potvrdila je prošlogodišnju šampionsku titulu u kategoriji najboljih zrelih refoška.

Uz sedam platinastih odličja za vina iznad 95 bodova, vinarima su dodijeljene 152 zlatne i 36 srebrnih medalja te još 16 zlatnih odličja proizvođačima jakih i alkoholnih pića, dok su ostali sudionici natjecanja dobili diplome. Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 25 vinara za malvazije iz berbe 2021. i sedam vinara za teran, berbe 2019.

„Malvazija je sinonim za Istru i jedan od motiva dolaska u našu županiju. Često volim isticati da smo premaleni za prosječne stvari. Zalaganjem naših vinara, radom i sinergijom iz godine u godinu postižemo sve bolje rezultate i imamo vina iznimne kvalitete te možemo ravnopravno stati uz bok najpoznatijim vinskim regijama“, tim je riječima Boris Miletić, župan Istarske županije čestitao svim nagrađenim vinarima. Čestitkama se pridružio i Ezio Pincan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije te gradonačelnik Poreča Loris Peršurić koji je poručio kako će za vikend ovaj istarski grad ponovo postati centar svijeta zahvaljujući 28. Vinistri.

FOTO: Neven Jurjak

Galerija fotografija