Župan Miletić: Istra je oduvijek bila korak ispred svog vremena

Župan Miletić: Istra je oduvijek bila korak ispred svog vremena

Polaganjem vijenaca kod Spomenika palim borcima i žrtvama fašizma Istre u Titovom parku, u Puli, danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe. U ime Istarske županije vijence su položili župan Boris Miletić i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac. 

Tom prigodom, župan Miletić je izrazio žaljenje što ovu povijesno značajnu obljetnicu, obilježavamo dok se na europskom tlu zbiva još jedan rat, te već te već dva mjeseca svjedočimo razaranjima i teškim ljudskim sudbinama. Upravo danas, dodaje župan, moramo još jednom podsjetiti na ratne strahote iz Drugog svjetskog, ali i Domovinskog rata, koje nisu donijele ništa dobro, već naprotiv ostavile su dugoročno negativne i bolne posljedice.

„Istra je oduvijek bila korak ispred svog vremena, sjetimo se samo Labinske republike, kao prvog otpora fašizmu. Istra može biti cijelom svijetu primjer kako je moguće voljeti svoje, držati do svog identiteta i vrijednosti, a da se baš ničime ne umanjuje tuđe. Na ovim smo se prostorima odavno opredijelili za antifašizam, poštivanje ljudskih i manjinskih prava, suživot i multikulturalnost. Kada vidimo da se u 21. stoljeću ponovno dovode u pitanje prava i slobode žena, kada vidimo da jači ugnjetavaju slabije i da se iznova poseže za oružjem, na svima nama je da još glasnije progovaramo o nepravdi i još snažnije stanemo u obranu mira i dostignutih sloboda. Moramo se pojedinačno i kolektivno boriti protiv svih oblika iskazivanja mržnje, od govora mržnje pa sve do raznih oblika nasilja“, naglasio je istarski župan i dodao:

„Bili smo progresivni i kada smo, kao prva županija, u Hrvatskoj otvoreno iskazivali želju za pripadanjem europskoj obitelji te prvi počeli graditi mostove prijateljstva i suradnje s brojnim europskim regijama. Put koji smo odabrali pokazao se ispravnim postavivši temelje za razvoj i napredak naše Istre, koja će uvijek uz poštivanje i baštinjenje prošlosti, biti okrenuta ka budućnosti i novim postignućima“.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja, na dan kada je 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Također, 9. svibnja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu  kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. Premda su se ratne strahote nastavile sve do kapitulacije carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom. Nakon sloma Njemačke i njezinih saveznika za većinu europskih zemalja uslijedio je period mira, a Europa je dobila svoje današnje obrise
 

Galerija fotografija