Održan 7. Festival multikulturalnosti

Održan 7. Festival multikulturalnosti

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, jučer je u Rovinju održan 7. Festival multikulturalnosti, a na središnjem gradskom trgu okupilo se mnoštvo građana, ali i turista. U dvosatnom programu nastupilo je jedanaest amaterskih udruga, zajednica i kulturnih društava koji djeluju na razini Istarske županije te Franko Krajcar & Indivia etno-band. 

U uvodnom djelu prisutne su pozdravili istarski župan Boris Miletić i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

„Istra je pokazala i dokazala kako se može zajedno živjeti. Zajedno živimo, poštujemo se i uvažavamo različitosti, koje doživljavamo kao veliko bogatstvo. Nije bio lak put do toga, sjetimo se samo naše osmogodišnje borbe za Statut Istarske županije sve dok Ustavni sud nije odlučio da zašto ne bismo ravnopravno koristili i hrvatski i talijanski jezik u našoj županiji“, naglasio je župan dodajući kako nitko nije mogao ni zamisliti da će Europa u 21. stoljeću proživljavati još jedan rat. 

„Zajedništvo, prijateljstvo, tolerancija su univerzalne vrijednosti i zato je Istarska županija prije sedam godina i pokrenula Festival multikulturalnosti. Nakon dvije godine pauze, danas će vam se predstaviti udruge koje djeluju na području čitave županije i pokazat će vam dio svoje kulture, običaja, plesa i gastronomske delicije. Držim da to trebamo svi skupa njegovati jer vidimo koliko je tanka nit između mira i, nažalost, rata“, zaključio je Miletić.

„Presjek različitih narodnosti, vjera i kultura dio je naše povijesti i identiteta ovog grada čime smo postali i ostali primjer suživota. Te vrijednosti živimo i danas, svjesni kako je na nama da njegujemo najbolje od svih naših razlika, a na dobrobit zajednice koja odiše ozračjem povjerenja“, kazao je Paliaga izrazivši zadovoljstvo što je upravo Rovinj ovogodišnji domaćin Festivala.

Na 7. Festivalu multikulturalnosti sudjelovali su: Društvo perojskih Crnogoraca "Peroj 1657"; Mađarsko kulturno društvo "Moricz Zsigmond“; Zajednica Srba Istre; Klub Srba Istarske županije; Makedonsko kulturno društvo "Sv. Kiril i Metodij"; Udruga Roma Istre; Slovensko kulturno društvo "Istra"; KUD "Bosna" Istarske županije; Srpsko kulturno društvo Istre "Nikola Tesla"; Makedonski kulturni forum; Zajednica Albanaca Istarske županije i Slovensko kulturno društvo „Istra“. 

Manifestaciji je prethodio prijem istarskog župana Borisa Miletića, zamjenice župana Jessice Acquavita, gradonačelnika Rovinja Marka Paliage i zamjenika gradonačelnika Davida Modrušana, za zamjenice i zamjenike župana hrvatskih županija iz redova nacionalnih manjina, koji borave u Istri povodom današnje 3. Koordinacije zamjenika/ica župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina. Prijemu su prisustvovali i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac te v.d. pročelnice Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije Tea Batel.

Ono što su gosti posebno istaknuli tijekom susreta je to da je Istra najnaprednija regija u Hrvatskoj i treba biti primjer kako sve svoje različitosti pretvoriti u prednosti. U Istri se, smatraju, energija troši na razvoj i dobrobit svakog stanovnika, dok se u drugim županija troši na povijest koju svatko interpretira na svoj način.
 

Galerija fotografija