Održane konstituirajuće sjednice Savjeta za socijalnu skrb i Savjeta za zdravlje Istarske županije

Održane konstituirajuće sjednice Savjeta za socijalnu skrb i Savjeta za zdravlje Istarske županije

U prostorijama Istarske razvojne agencije - IDA. d.o.o. danas je održana konstituirajuća sjednica trećeg saziva Savjeta za socijalnu skrb Istarske županije na kojoj su prezentirani Izvješće Operativnog plana aktivnosti Plana za zdravlje i socijalnu skrb Istarske županije za 2021. godinu i novi Zakon o socijalnoj skrbi, nakon čega je uslijedila konstruktivna rasprava.

Savjet za socijalnu skrb Istarske županije ima 16 članova/ica a čine ga predstavnici jedinice područne (regionalne) i lokalne samouprave, centara za socijalnu skrb, domova socijalne skrbi, centara za pomoć u kući, korisnika, vjerskih zajednica te drugih pravnih osoba, obrtnika i drugih fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi, ustanova iz područja obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja, strukovnih komora i udruga te udruga za promicanje prava korisnika socijalne skrbi.  U svom djelokrugu rada izrađuje socijalnu sliku, predlaže županijski socijalni plan skrbi, predlaže mjere za unapređenje dostupnosti i kvalitete socijalnih usluga, prati razvoj standarda kvalitete socijalnih usluga, predlaže unapređenje postojećih i uvođenje novih standarda, procjenjuje potrebe korisnika i predlaže mjere i aktivnosti za poticaj razvoja postojećeg sustava socijalne skrbi i uvođenje novih oblika pomoći i usluga s posebnim naglaskom na usluge za skupine u većem riziku od socijalne isključenosti, daje inicijativu za dopunom ili izmjenom mreže usluga socijalne skrbi za područje Istarske županije, evaluira rad nositelja djelatnosti socijalne skrbi u dijelu provedbe mjera iz socijalnog plana, obavlja i druge poslove u svrhu ostvarivanja ciljeva Istarske županije iz područja socijalne skrbi.

Isti dan, održana je i konstituirajuća sjednica četvrtog saziva Savjeta za zdravlje Istarske županije na kojoj je prezentirano Izvješće Operativnog plana aktivnosti Plana za zdravlje i socijalnu skrb Istarske županije za 2021. godinu. Također, predstavljena je i potreba povećanja Mreže javne zdravstvene službe u djelatnosti fizikalne terapije u kući za Istarsku županiju koja će biti upućena Ministarstvu zdravstva. 

Savjet za zdravlje Istarske županije, kao samostalno savjetodavno tijelo stručnjaka (14 članova) iz područja zdravstvene zaštite te predstavnika interesnih skupina u skrbi za zdravlje daje mišljenje na prijedlog plana zdravstvene zaštite za područje Istarske županije; predlaže mjere za ostvarivanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite u Istarskoj županiji; sudjeluje u planiranju i evaluaciji zdravstvene zaštite na području Istarske županije; te usmjerava zdravstvenu politiku i planira zdravstvenu zaštitu u cilju osiguravanja uvjeta za zaštitu, očuvanje i poboljšanje zdravlja stanovnika Istarske županije.

Predsjednica oba Savjeta je predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar. 
 

Galerija fotografija