Istarska županija osnovala Fond za sport: U ovoj godini osigurano pola milijuna kuna

Istarska županija osnovala Fond za sport: U ovoj godini osigurano pola milijuna kuna

Ulaganje u sport za Istarsku županiju je visoko na listi prioriteta, što potvrđuje danas predstavljen Fond za sport, novina u županijskom proračunu za što je ove godine osigurano 500 tisuća kuna. 

„Dan nakon dodjele nagrada najuspješnijim sportašicama, sportašima, klubovima i treneru u protekloj godini, danas imamo predstavljanje Fonda za sport. On se, u prvome redu, odnosi na edukaciju naših trenera, ljudi koji se bave sportom i svoje profesionalno znanje, ali i svoje vrijeme usmjeravaju prema sportašima. U proteklih godinu dana imao sam prilike upoznati i susresti se s velikim brojem sportaša i sportskih djelatnika, koji postižu izuzetne rezultate, na što svi skupa možemo biti ponosni. Uvijek me iznova veseli njihov entuzijazam“, uvodno je istaknuo istarski župan Boris Miletić. 

„Fond za sport je apsolutno nova stavka, koja u prijašnjim županijskim proračunima nije postojala, tako da smo u 2022. godini sredstva za sport povećali za pola milijuna kuna, te ona sada ukupno iznose 3 milijuna kuna. Time konkretno, a ne samo deklarativno, pokazujemo koliko nam je sport bitan. Želim se zahvaliti i brojnim gradovima i općinama koji su u proteklih 10 godina značajna financijska sredstva uložili u razvoj kvalitetne sportske infrastrukture jer bez nje teško se baviti sportom. Govorimo o sportskim igralištima, dvorana i bazenima i taj trend ulaganja nastavlja se diljem naše županije“, poručio je župan dodajući da je Fond, također, namijenjen i za nagrade trenerima, sportske kampove, kao i poticanje drugih sportskih aktivnosti djece i mladih izvan klubova. 

U današnje vrijeme, nastavio je župan, vidimo koliko vremena naši mladi provode ispred mobitela i računala, stoga je poticati ih na bavljenje sportom važnije nego ikada prije. 

„Kao javnoj upravi najveći naglasak dajemo upravo amaterskom sportu, dakle na naše osnovnoškolce i srednjoškolce, ali jednako tako ne treba zanemariti niti naše profesionalne sportaše“, zaključio je župan. 

Predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavićević zahvalio se na ovoj novini, a sama inicijativa o osnivanju Fonda za sport, kako je rekao, došla je upravo od župana. 

„Od nas je zatraženo mišljenje o prioritetima, odnosno neuralgičnim točkama na koje je potrebno čim prije reagirati pa smo došli i do pitanja edukacije trenera. Znamo svi da je trener motor u svakom klubu, on je spona između roditelja i kluba, između sportaša. Treneri su najviše angažirani i ne samo u onom stručnom djelu, što je vrlo zahtjevno, a u današnje vrijeme za njih je sve manje sredstava. Postoje jednogodišnje i trogodišnje edukacije za trenere. Hrvatski olimpijski odbor ima svoju akademiju, koja surađuje s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu, a postoje i visoka učilišta za dodatno školovanje trenera. Prije mjesec dana uputili smo javni poziv klubovima putem strukovnih sportskih saveza da se treneri prijave, a već do sada ih imamo 20-ak prijavljenih“, istaknuo je Pavićević. 

Predsjednik SZIŽ se osvrnuo i na program sportskih aktivnosti mladih izvan klubova, što Fond također predviđa. Naime, u suradnji s Istarskim planinarskim savezom pristupilo bi se što većem broju djece i mladih, koji iz raznih razloga nisu aktivni u organiziranom sustavu sporta kroz sportske klubove, a imaju želju i potrebu za tjelesnom aktivnošću, kretanjem u prirodi i sl. U tom smislu, organizirali bi se, primjerice, dnevna i višednevna pješačenja i boravci u planinama.

Pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac nadovezao se na dobru pokrivenost sportskom infrastrukturom diljem Istre, za što je u proteklih 10 godina izdvojeno preko pola milijarde kuna javnoga novca.

„Fond za sport je dodatna stavka u ovom mozaiku kad govorimo o osnaživanju sporta u Istri i to u svim kategorijama, od rekreativnog do onog profesionalnog. Međutim, valja spomenuti još jednu bitnu dimenziju, a to je spoj sporta i turizma. Mnogi naši gradovi dokazali su se kao vrhunski organizatori i domaćini sportskih događaja, a još važnije je da, kao turistička regija, imamo i turističke kapacitete i sportsku infrastrukturu i time možemo jačati sportski turizam, tijekom cijele godine. Istra se time može dodatno upisati na kartu Europe kao destinacija za pripreme, treninge, odnosno sportski turizam“, kazao je pročelnik dodajući kako nakon dvije godine korone, Istra je u 2022. godini prepuna sportskih događanja. Primjerice ovog vikenda u Istri će se voziti peta etapa CRO Race-a, a sredinom listopada nas očekuje i Ironman.
 

Galerija fotografija