Dan mladih Istarske županije ovog petka u Novigradu

Dan mladih Istarske županije ovog petka u Novigradu

Nakon Rovinja, Poreča i Pule ovogodišnji Dan mladih Istarske županije održat će se u petak, 7. listopada u Novigradu, u organizaciji Istarske županije, odnosno nadležnog Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine, te u suradnji sa Savjetima mladih Istarske županije, gradova Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj te općina Marčana i Medulin. Manifestaciju su na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Centru za manifestacije i kulturu, u Novigradu, najavili zamjenica župana Jessica Acquavita, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos te pročelnica nadležnog Odjela Tea Batel.

Cilj manifestacije je poboljšati položaj mladih u Istri, potaknuti ih da se uključe u javni život svoje sredine, te da postanu aktivni građani. Sam koncept manifestacije se zasniva na zajedničkoj koordinaciji i dogovoru svih prisutnih Savjeta mladih na lokalnoj i regionalnoj razini.

Zamjenica župana Acquavita je podsjetila da je Istarska županija, kroz nadležni Odjel i u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, izradila Akcijski plan za mlade Istarske županije za razdoblje od 2022.-2025., koji je usvojen u ožujku ove godine. Radi se o strateškom dokumentu kroz koji će se provoditi i usuglašavati zacrtane aktivnosti na regionalnoj i lokalnoj razini, a koje pridonose boljem položaju mladih u Istri.

„Istarska županija već dugi niz godina brine o mladima i provodi razne projekte za tu dobnu skupinu, a od 2020. godine ima i Upravni odjel, u čijoj je nadležnosti, između ostalog,  i rad s mladima“,  istaknula je Acquavita.

Gradonačelnik Milos je zahvalio Županiji na prijedlogu domaćinstva ove značajne manifestacije, istaknuvši kako je rad s mladima iznimno bitan. Mladi su, smatra gradonačelnik, nositelji društva i zato mu je posebno drago što će Novigrad u petak postati sjedište mladih koji će imati prilike u zabavnom djelu programa zabaviti se i družiti uz nastup Gustafa na glavnom gradskom trgu.
 
Pročelnica Tea Batel predstavila je program ovogodišnjeg Dana mladih, u kojem po prvi puta sudjeluje i Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Svi sudionici će imati prilike čuti nešto više o aktivnostima i projektima Središnjeg državnog ureda za mlade te će, također, ispred Koordinacije županijskih Savjeta mladih biti riječi o Izmjenama i dopunama novog Zakona o Savjetima mladih. Svoje projekte i aktivnosti predstavit će Klubovi studenata iz Rijeke i Zagreba kao i Info-centar za mlade ZUM, Udruga za mlade Alfa Albona i Centar za mlade Alarm Pazin.

„Predviđen je i okrugli stol na temu „Centri za mlade: sjedište neformalnog obrazovanja ili sjedište druženja mladih“, na kojem ćemo imati prilike čuti nešto o dosadašnjim iskustvima te svakako potaknuti jedinice lokalne samouprave da osnuju Centre za mlade, koji su ujedno i jedan od prioriteta Akcijskog plana za mlade Istarske županije“, zaključila je Batel istaknuvši da se u Novigradu očekuje oko 60-ak sudionika, odnosno članova Savjeta mladih koji djeluju na području Istre, kao i članova Klubova studenata i udruga za mlade te predstavnika gradova i općina u čijem je djelokrugu rada rad s mladima.
 

Galerija fotografija