Obilježen Dan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. Dobrile u Puli i 60 godina visokog obrazovanja učitelja i odgojitelja u Istri

Obilježen Dan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. Dobrile u Puli i 60 godina visokog obrazovanja učitelja i odgojitelja u Istri

U Zajednici Talijana Pula – Circolu, danas je održana svečanost obilježavanja Dana Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i 60 godina visokog obrazovanja učitelja i odgojitelja u Istri.

Istarski župan Boris Miletić uvodno je pozdravio sve prisutne i zahvalio se na pozivu na ovu važnu svečanost. 

„Kad govorimo o obljetnicama onda mislim da se trebamo prisjetiti onih koji su imali jasnu viziju što Istri treba, a to su u prvom redu Mijo Mirković i Tone Peruško, koji su 60-tih godina prošlog stoljeća postali začetnici današnjeg Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Kada govorimo o odgoju i obrazovanju, ne smatram to poslom nego pozivom. Kontekst današnjeg vremena govori u prilog tomu da osim obrazovanja, doista naše škole, naša sveučilišta imaju potrebu za sve više ulaganja u odgoj jer su roditelji nažalost previše okupirani drugim aktivnostima i prezaposleni, a djeca su prepušta sama sebi. A u ova doba globalizacije i interneta, postavlja se pitanje što je znanstveno utemeljeno, a što nije“, poručio je župan i nastavio:

„Značaj znanosti u Istri je doista na visokoj razini prioriteta o čemu najbolje govore naše kapitalne investicije: izgradnja i opremanje nove Medicinske škole, izgradnja i opremanje Srednje talijanske škole „Leonardo Da Vinci“ u Bujama , a evo pred nama je i izgradnja Talijanske osnovne škole u Novigradu. Kroz koji dan počinje i izgradnja Centra KLIK, projekt vrijedan preko 50 milijuna kuna“.

Nadalje, župan je rekao da je u trogodišnjem proračunu Županije predviđeno više od 120 milijuna kuna za područje obrazovanja. Osvrnuo se i na vrlo jasnu i konkretnu podršku pulskom  Sveučilištu, iako Istarska županija nije njegov osnivač. 

„Podsjetit ću da smo usmjerili preko 7 milijuna kuna u naše Sveučilište, nemojmo zaboraviti i odluku županijske Skupštine o dodjeli bivše Mornaričke bolnice, putem Instituta prava građenja, na preko 50 godina, a tržišna vrijednost te imovine iznosi preko 43 milijuna kuna. A neću zaboraviti ni 2004. godinu kada je Grad Pula oslobodio Sveučilište plaćanja komunalnog doprinosa i dodijelio dio parkinga kako bi mogli normalno funkcionirati u novoj zgradi u Preradovićevoj ulici. Prema tome, ne samo riječi, nego i konkretna djela i konkretne financije koje naša Županija i naše jedinice lokalne samouprave usmjeravaju u razvoj Sveučilišta i držimo da je ulaganje u znanje i znanost najisplativije ulaganje“, naglasio je župan poručivši na kraju mladima da ulažu u svoje znanje jer to nešto što im nitko nikada ne može oduzeti.

Svojim pozdravnim govorima okupljene je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Pule dr. Ivona Močenić koja je ustvrdila kako je biti učitelj i odgojitelj jedno od najljepših i najvažnijih zvanja i zanimanja, a koje na konkretan način može cijelo društvo i zajednicu promijeniti na bolje.

Okupljene su pozdravili i rektorica za studente, obrazovne programe i suradnju  Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, izvanredna profesorica dr. Mirjana Radetić Paić i dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, izvanredna profesorica, dr. Iva Blažević koja je predstavila bogatu povijest visokog obrazovanja učitelja i odgojitelja u Puli te se svima zahvalila na podršci i dolasku.

Tijekom svečanosti podijeljene su zahvalnice brojnim pulskim osnovnim školama, ustanovama i pojedincima koji su kroz svoj rad i djelovanja pomogli u razvoju visokog obrazovanja učitelja i odgajatelja u Puli.

Galerija fotografija