Istarska županija dodjeljuje dodatnih 1,7 milijuna kuna za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo

Istarska županija dodjeljuje dodatnih 1,7 milijuna kuna za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo

Nakon dodjele gotovo 2 milijuna kuna za projekte i programe iz područja poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodnog gospodarstva udrugama u svibnju, Istarska županija je raspisala još jedan natječaj s ciljem pružanja snažne podrške navedenim sektorima u tekućoj godini. Ovaj put se radi o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za sufinanciranje projekata/programa iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva, a dodjeljuju se jedinicama lokalne samouprave, znanstveno-obrazovnim i istraživačkim institucijama, turističkim zajednicama, zadružnim asocijacijama, strukovnim komorama i komorskim udruženjima, gospodarsko-interesnim udruženjima, agencijama u poljoprivredi i ustanovama, za što je u proračunu osigurano ukupno 1.670.000,00 kn. Prvi dio ugovora, u vrijednosti od 830 tisuća kuna, župan Boris Miletić je s dobitnicima sredstava potpisao ovaj tjedan, u sjedištu Istarske županije, u Puli, dok je drugi dio predviđen za ponedjeljak, u Pazinu. 

Navedena sredstva dodijeljena su Agenciji za ruralni razvoj Istre - AZRRI, Obrtničkoj komori Istarske županije, Poljoprivrednoj zadruzi maslinara Istre, Hrvatskom šumarskom institutu, Općini Lanišće, Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč i Centru za istraživanje mora - Institut Ruđer Bošković.

Čestitavši prisutnima na dobivenim bespravnim sredstvima, župan Miletić je naglasio da je potpisivanje ugovora ujedno i prilika da se porazgovara o samim programima i projektima, dosadašnjem i budućem radu. Prije samog čina potpisivanja, dobitnici su se ukratko osvrnuli na što će biti utrošena sredstva, koje im je dodijelila Županija.

Ispred Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč obratio se ravnatelj dr.sc. Dean Ban koji se zahvalio Županiji što je prepoznala njihove programe, a riječ je o njih sedam:  programu „Domaća web tržnica - organizacija i potpora sudjelovanja istarskih poljoprivrednika na manifestacijama i sajmovima diljem Istre tijekom 2022. godine“; Revalorizaciji rijetko zastupljenih istarskih autohtonih sorata vinove loze HRVATICA, DURANIJA, VELA PERGOLA, DOLCIN i GARGANJA; Primjeni inovativnih postupaka u proizvodnji sadnica žute sirištare;  programu „Utjecaj metode suzbijanja korova na vegetativni rast i komponente prinosa Istarskog crvenog češnjaka“; Katalogu naj stabala Istre; te Aromatiziranju istarske rakije suhim biljnim dijelovima mirte i divljeg šipka. 

Hrvatski šumarski institut, kazala je ravnateljica doc.dr.sc. Sanja Perić, bespovratna sredstva je dobio za program Centra za općekorisne funkcije šuma „Josip Ressel“. Radi se o jednom od tri istraživačkih centara, a koji djeluje na području Istarske županije, u Pazinu, dok su ostala dva u Vinkovcima i Varaždinu. 

U ime Obrtničke komora Istarske županije, nazočio je tajnik Eros Sorić koji je istaknuo da se nakon tri godine vraća Međunarodni ribarski sajam Crofish, a održat će se od 25. do 27. studenog, u Poreču. Dio sredstava, dobivenih za Potporu radu Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije, bit će utrošeno upravo na Sajam. 

Poljoprivredna zadruga maslinari Istre, rekao je njezin predstavnik Flavio Kmet, na županijski je Javni poziv prijavila program „Unaprjeđenje i povećanje proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja zaštićene oznake izvornosti Istra“.

Agenciji za ruralni razvoj Istre dodijeljena su sredstva za izgradnju nastambe/štale za istarske koze i jarčeve, a prema riječima Jasenke Kapuralin istarska koza je naš simbol, a nalazi se na i na grbu Istarske županije. Međutim, ona je i dalje visoko ugrožena pasmina, a izgradnjom štale zaokružuje se priča valorizacije istarske koze. Na rečeno se nadovezao i župan Miletić ustvrdivši da je potrebno zaštiti istarsku kozu, ujedno podsjetivši da je opasnost od izumiranja prijetila i boškarinu, koji je zahvaljujući Županiji i AZRRI-ju spašen. 

Kao posljednja se obratila načelnica Općine Lanišće Roberta Medica koja je i ovom prilikom istaknula veliku pomoć i podršku razvoju koju Županija i župan Miletić kontinuirano pružaju Lanišću, najvećoj općini u Istri, ali najslabije naseljenoj i s najmanjim proračunom. Dodijeljena sredstva namijenjena su za sanaciju dijela dionice vodoopskrbnog cjevovoda Brest i za Festival Encijan u Račjoj Vasi.

Sredstva su dodijeljena i Centru za istraživanje mora - Institut Ruđer Bošković za  Prezentaciju rezultata istraživanja rasprostranjenosti slobodno živućeg grabežljivog virnjaka Imogine mediterranea (Gallleni 1976) i ugroženosti uzgajališta školjkaša na području Istarske županije, te za Prezentaciju rezultata istraživanja biodiverziteta životnih zajednica umjetnog grebena na lokaciji Žontuja-Poreč na području Zapadne obale Istarske županije 2022. godine.
 

Galerija fotografija