Održan prijem za kinesku delegaciju povodom predstavljanja knjige „Kineska mudrost u izričaju“ kineskog predsjednika Xi Jinpinga

Održan prijem za kinesku delegaciju povodom predstavljanja knjige „Kineska mudrost u izričaju“ kineskog predsjednika Xi Jinpinga

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je održan svečani prijem za delegaciju NR Kine predvođenu veleposlanikom NR Kine u Hrvatskoj Nj.E. Qi Qinajinom, na kojemu su uz zamjenicu župana Jessicu Acquavitu, sudjelovali i zamjenica gradonačelnika Grada Pule-Pola Ivona Močenić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica i direktorica Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić.

Zamjenica Acquavita zahvalila se veleposlaniku Qiju na dolasku, poručivši kako Istru i Kinu veže dugogodišnja suradnja započeta još 2005. godine. Naime, tada su Istarska županija i kineska pokrajina Zhejiang upostavile prijateljske odnose, a godinu kasnije potpisale i Sporazum o suradnji.

„Upravo je naše prijateljstvo sačuvano i u teškim vremenima pandemije kada nam je prijateljska pokrajina Zhejiang poslala vrijednu donaciju medicinske opreme, kako bi na taj način pomogla u borbi protiv pandemije COVID-19“, kazala je zamjenica župana Acquavita.

Veleposlanik NR Kine Nj.E. Qi Qianjin zahvalio se na dobrodošlici i prijemu te je potvrdio kako se odnosi između dviju država stalno poboljšavaju, a gospodarska razmjena povećava, što je i cilj kineske vanjske politike.

„Iako mnogi smatraju Hrvatsku malom državom, za nas je Hrvatska ravnopravan partner. Koliko mi je poznato ove godine ste ostvarili jako dobre rezultate u turizmu i siguran sam kako kroz daljnju suradnju možemo povećati broj kineskih turista koji posjećuju Istru“, kazao je veleposlanik Qi Qianjin spomenuvši kako se ove godine obilježava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između NR Kine i Republike Hrvatske, te kako je izgradnja Pelješkog mosta, kojega je izgradila jedna kineska tvrtka, pokazala taj napredak, a Pelješki je most postao mostom suradnje.

Zamjenica gradonačelnika Močenić osvrnula se na Pulu kao multikulturalni grad u kojemu se svi osjećaju dobrodošlim, dok je direktorica Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić govorila o knjizi „Kineska mudrost u izričaju“ Xi Jinpinga, čije je predstavljanje uslijedilo u Galeriji Cvajner, na pulskom Forumu.

Knjiga „Kineska mudrost u izričaju Xi Jinpinga“ donosi citate iz trideset pet govora prikazanih u televizijskom specijalu koji se emitirao 2018. godine na Kineskoj centralnoj televiziji za 441 milijun gledatelja i združuje ih sa stručnim analizama transkribiranim iz scenarija emisije. Riječ je o analizi klasičnih aluzija kineskoga predsjednika koja  pruža jedinstven i zanimljiv pogled na današnju Kinu kao zemlju koja se miri s kulturnim tradicijama, književnom baštinom i drevnom filozofijom. Obrazovanje i tradicija, na koju se u Kini nekoć gledalo poprijeko, danas se smatraju važnim preduvjetima za budući razvoj zemlje. Pored učenih objašnjenja i analiza klasičnih aforizama, knjiga obiluje prispodobama o životu Xi Jinpinga i o tome kako je riječi mudracā provodio u djelo, bilo kao vođe i figure na čelu nacije ili mladića koji se na selu obrazovao kroz rad.

Galerija fotografija