Predstavljen projekt XIIxII 2023 posvećen istarskim kaštelima

Predstavljen projekt XIIxII 2023 posvećen istarskim kaštelima

U Kući kaštela, u Momjanu, danas je predstavljeno najnovije izdanje projekta XIIxII 2023 ISTARSKI KAŠTELI / CASTELLI ISTRIANI / ISTRIAN CASTLES, a okupljene su uvodno pozdravili zamjenica župana Jessica Acquavita, bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin i županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica. 

Prisutnima su se obratili i selektor glazbenog dijela projekta Valter Milovan, te učenici i mentori. Likovni radovi koji se nalaze na stranicama prigodnog kalendara izloženi su u prostorijama Kuće kaštela. Izbornici projekta XIIxII za 2023. godinu su akademski kipar Bojan Šumonja za likovni dio i znanstvenik, prevoditelj i glazbenik Valter Milovan za glazbeni dio. 

U likovnom dijelu projekta dobivene su originalne izvedbe radova uvrštene u kalendar na zadanu temu kojoj su mladi autori pristupili vrlo profesionalno, grafički je izveli inovativno i suvremeno pod vodstvom svojih profesora mentora te obradili kaštele: Momjan, Petrapilosa, Kršan, Pazin, Posert, Završje, Grožnjan, Dvigrad i Turninu.

Sudjelovali su učenici trećih i četvrtih razreda 12 srednjih škola iz Istre, a odabrani su radovi učenika: Aurore Krastić iz Talijanske srednje škole “Leonardo da Vinci” Buje; Marianne Zugan iz Srednje škole “Vladimir Gortan” Buje; Leticije Prodan iz Srednje škole Buzet, čiji je rad ujedno čestitka projekta; Darije Bistričić iz Srednje škole Mate Blažine Labin, čiji će prikaz Kršana biti reproduciran i na naslovnici priloga Qui Regione Istriana dnevnog lista La voce del popolo za prosinac; Petre Brečević iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin; Katarine Benčić iz Pazinskog kolegija; Sare Soldatić iz Srednje škole Mate Balote Poreč; Katarine Špehar iz Gimnazije Pula; Alice Kleva iz Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, čiji je rad - prikaz Žminja odabran i za čestitku u povodu novogodišnjih blagdana Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, te Kriste Noelle Rajko iz Talijanske srednje škole “Dante Alighieri” Pula, Nike Pokrajac iz Srednje škole Zvane Črnje Rovinj i Massima Piccinellija iz Talijanske srednje škole Rovinj. 

Tehnike i mediji nisu bili određeni i nisu ograničavali autore, tako da se u kalendaru mogu naći ilustracije koje su generirane digitalno, neki učenici bili su privrženiji klasičnim medijima, crtačkim i slikarskim tehnikama pa imamo crteže, gvaševe, akvarele kombinirane tehnike i jedan zanimljiv rad Katarine Benčić, koja slikarski intervenira na fotografiji printanoj na platnu. Ideja je da i ovaj kalendar bude poticaj za posjet nekom od istarskih kaštela i Kući kaštela u Momjanu.

Glazbeni izbornik Valter Milovan na audiozapis uvrstio je 12 skladbi vrsnih mladih glazbenika iz slovenskog, talijanskog i hrvatskog dijela Istre, posvećenih istarskim kaštelima, zakrenutih prema ambijentalnoj i instrumentalnoj glazbi. Neke se skladbe idealno upliću i nadopunjuju s vizualnim dijelom kalendara, druge pokušavaju prodrijeti ili samo okrznuti povijest, neke strukturom nagovješćuju arhitekturu kaštela, a druge opet meditiraju o patini, zapuštenosti i našem sjećanju na te kaštele, na ono kako ih ti autori danas zamišljaju i vide.
CD uključuje sljedeće skladbe i autore: 

  • “Kelada” / Teo Morosin
  •  “Lost spirits” / Marino Morosin
  • “By Your Side” / Gabriel Radović 
  • “También / Fonjatura
  • “Take a Breath / Andrea Parlante (klavijaturist iz Trsta)
  • “Mir” / Čunfa (Jan Bajc Čunfa, producent i elektronski glazbenik i producent iz Kopra)
  • “Shore Shepard” / Tarik Haškić (elektronski glazbenik i producenti iz Parecaga)
  • “Mystery Woods” / Luka Demarin
  • “Pastorale” / Ariana Orlić
  • “Blacksmith’s Chariot / DJ Rike (Erik Bastijanić Rike)
  • “Kamen” / Sauria (Vito Bajec Sauria)
  • “Fallen Kingdom”/ Nino Vlačić 

Mastering je rađen u Studiju Radio Istre.

U realizaciji projekta dosad je, uključujući i ovo izdanje, sudjelovalo ukupno 2.130 likovnjaka i glazbenika. Likovni radovi doniraju se Muzeju suvremene umjetnosti Istre za fundus, a nosači zvuka radiopostajama. Kalendar i CD služe i kao protokolarni poklon Istarske županije u povodu novogodišnjih blagdana, čime se istarska kultura promovira i izvan granica Hrvatske.

Materijali su dostupni OVDJE .

Galerija fotografija