GREEN DESTINATION STORY AWARDS: Glasajte za projekt Istarske županije Eco Domus

GREEN DESTINATION STORY AWARDS: Glasajte za projekt Istarske županije Eco Domus

Nakon što je ušao u TOP100 globalnih priča dobre prakse o održivosti za 2022. godinu, projekt Istarske županije Eco Domus sada je nominiran za Green Destination Story Awards, u kategoriji Business & Marketing. Odluka o pobjedniku bit će obznanjena na najvećem turističkom sajmu ITB 7. ožujka 2023. godine, u Berlinu.

Pozivamo Vas da podržite projekt Eco Domus te date svoj glas OVDJE. Glasanje je otvoreno do 23. siječnja.

Program Eco Domus ili eko prijateljski smještaj pokrenuo je županijski Upravni odjel za turizam 2017. godine, a njime se potaknula diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode, štednja energije, sortiranje i recikliranje otpada. U sklopu programa, poštivanjem kriterija za uvrštenje i dobivanjem markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr. 

Eco Domus jedinstven je regionalni ekološki certifikat za privatan smještaj. 

Visoki ekološki standardi koji se očekuju od ovih objekata održavaju se redovitim praćenjem, dokumentacijom i revizijama, te ih sada na području cijele Istre ima pedeset i četiri.
 

Galerija fotografija