Dugoročna održivost je glavni način očuvanja tradicije kamena u Istri

Dugoročna održivost je glavni način očuvanja tradicije kamena u Istri

Istarski župan Boris Miletić, zajedno sa zamjenikom Tuliom Demetlikom i pročelnikom Kabineta župana Ivanom Glušcem, održao je jučer, u Pazinu, radni sastanak s predstavnicima Pilane Kamen Pazin, na čelu s direktoricom Društva Aleksandrom Krebel Kostrenčić.

Župan Miletić naglasio je kako je mu je uvijek drago razgovarati s poslovnim subjektima koji imaju puno podršku lokalne vlasti, u ovom slučaju Općine Kanfanar, te je poručio kako prijedlog ambicije proširenja kamenoloma u Kanfanaru ima potporu Županije. 

„Industriju prerade kamena u Istri treba sačuvati na način da prije svega ona bude dugoročno održiva. Iako se ponekad čuju razmišljanja kako Istri ne trebaju kamenolomi, osobno se s time nikako ne slažem i smatram da taj resurs trebamo valorizirati. Iako je budućnost pred nama neizvjesna, jasno je da će resurs kamena biti jednako tražen i cijenjen kakav je on i danas. Nakon višestoljetnih iscrpljivanja, dugoročna održivost sirovina u svijetu više nema alternativu i posebno mi je drago što je ovo vaše predviđeno proširenje u potpunosti održivo, odnosi se na podzemlje i čuva prirodu i okoliš koji ostaje zaštićen na površini“, kazao je istarski župan.

Direktorica Krebel Kostrenčić okupljenima je održala prezentaciju projekta proširenja Kamenoloma u Kanfanaru, istaknuvši kako bi ono na neki način produljilo životni vijek Kanfanara za više od 25 godina. 

„Jedan od naših najvećih izazova je održivost kroz osiguravanje sirovina i kontinuiranu razinu eksploatacije, da budemo što bolji, produktivniji i da radimo na potpunom usklađivanju sa svim zakonima što je trenutno i europska tendencija. Smatram kako je kamen dio našeg identiteta te da nije suprotan turizmu, već s njime usklađen, posebno u vidu razvijanja infrastrukture, gradnje hotela i drugih objekata na obali, za što se upotrebljava naš kamen“, poručila je direktorica.

Nakon radnog sastanka, išlo se u obilazak pogona za preradu kamena koji je smješten na površini od više od 10 hektara te je jedan od najvećih i najsuvremenijih prerađivačkih pogona arhitektonskog kamena u Europi.

Galerija fotografija