Predstavnici županije na tematskoj sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora

Predstavnici županije na tematskoj sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora

Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskog Sabora održao je jučer tematsku sjednicu posvećenu djelovanju Savjeta mladih koji se sukladno Zakonu o Savjetima mladih osnivaju kao savjetodavna tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, na županijskoj, gradskoj i općinskoj razini.

Na sjednici su, ispred Istarske županije sudjelovali pročelnica za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine u čijoj su nadležnosti i mladi Tea Batel te predstavnik Savjeta mladih Istarske županije Arian Vrančić.

Osim  zastupnika u Hrvatskome saboru, na sjednici su sudjelovali i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, te predstavnici Savjeta mladih iz raznih dijelova Hrvatske. 

Pročelnica Batel je predstavila aktivnosti za mlade koje Istarska županija kontinuirano provodi. Osvrnula se na Akcijski plan za mlade Istarske županije 2022.-2025., kao i primjere dobre prakse koje provode lokalni Savjeti mladih, a za čiju je koordinaciju nadležan županijski Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine.

„Iznimno nam je važna suradnja na svim razinama s tijelima koja se bave mladima. Sigurna sam da ćemo kroz zajedničke projekte i zajedničko djelovanje osnažiti mlade, poticati na dijalog s mladima, kao i poboljšati život mladih u Istri“, zaključila je Batel.

Predstavnik Savjeta mladih Istarske županije Arian Vrančić je imao prilike ukratko predstaviti neke od važnijih projekata koje provode Savjeti mladih u Istri, gdje je do sada konstituirano osam gradskih i tri općinska Savjeta.

Glavna svrha Savjeta mladih je uključivanje mladih u odlučivanje o javnim poslovima i politikama od važnosti za mlade u lokalnim sredinama, njihovo aktivno sudjelovanje u javnom životu, informiranje i savjetovanje mladih.

Svi prisutni su se složili da je ovaj sastanak početak odnosno nastavak kvalitetne suradnje kao i razmjena primjera dobrih praksi a sve s ciljem poboljšanja položaja mladih u društvu.
 

FOTO: Hrvatski sabor

Galerija fotografija