Održana svečana prisega sudaca porotnika Županijskog suda u Puli-Pola

Održana svečana prisega sudaca porotnika Županijskog suda u Puli-Pola

Predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar je danas, na Županijskom sudu u Puli-Pola, upriličila svečanu prisegu za devetero sudaca porotnika Županijskog suda u Puli-Pola koje je Skupština imenovala u prosincu 2022. godine. 

Temeljem odredbi Zakona o sudovima, prije početka obnašanja dužnosti, suci porotnici dužni su položiti svečanu prisegu pred predsjednicom Skupštine. Nakon čina polaganja svečane prisege, moći će, na poziv suda, učestvovati u raspravama i participirati u donošenju odluka.

Predsjednica Ćakić Kuhar je posebno naglasila da lokalna zajednica za suce porotnike predlaže časne i odgovorne pojedince, visoko cijenjene u svojim sredinama te im izbor na tu dužnost svakako služi na čast.

Predsjednik Županijskog suda u Puli-Pola Robert Fabris je imenovane suce porotnike upoznao s njihovim dužnostima i ovlastima. Istaknuo je kako je njihov glas jednako vrijedan kao glas profesionalnog suca.

Nakon toga, suci porotnici položili su svečanu prisegu koja glasi: "Prisežem svojom čašću da ću se u obnašanju dužnosti suca porotnika pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske i da ću dužnost suca porotnika obnašati savjesno i nepristrano“.

Galerija fotografija