Održana panel diskusija „Dualna karijera sportaša“

Održana panel diskusija „Dualna karijera sportaša“

U Sportskoj dvorani „Žatika“ u Poreču, danas je održana panel diskusija pod nazivom „Dualna karijera sportaša“, ujedno prva rasprava o toj temi u Istarskoj županiji. Nakon održanog Sportskog dnevnog boravka u Rijeci, Sportska zajednica Istarske županije bila je domaćin drugog od šest stručnih skupova koji će se provesti u sklopu projekta: „Uspješna karijera nakon sportske karijere: Sustav podrške u zapošljavanju sportaša na regionalnoj i lokalnoj razini“.  

Skup su uvodno pozdravili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan, zamjenik gradonačelnika Grada Poreča Ugo Mussiza, stručni suradnik za sport Grada Poreča Zoran Jendrašić i predsjednik Sportske zajednice Istarske županije. Mladen Pavićević.

Prije početka panela, o Karijernom centru za sportaše HOO-a govorila je Snježana Pejčić, a o dual karijeri u sportu, projektima, zakonskoj regulativi i projektu radi kojeg je organiziran ovaj skup, prisutnima se obratila Romana Caput-Jogunica, voditeljica projekta i predsjednica Komisije za dual karijeru u sportu HOO-a.

Iz panela poslodavaca u kojem su sudjelovali Nina Stepčić, predstavnica BAT-a, Gea Damjanović, predstavnica INFOBIP-a i Aleksej Mišan iz Pučkog otvorenog učilišta Pula, važno je istaknuti interes navedenih poslodavaca za uključivanje u sustav podrške u zapošljavanju sportaša. Predstavnice poslodavaca su bivše sportašice te obzirom na osobno iskustvo istaknule su mnogobrojne kompetencije koje sportaši stječu tijekom sportske karijere: organiziranost, samodisciplinu, odgovornost, snalaženje u nepoznatim situacijama, upornost ka ostvarivanju cilja te uspješno prevladavanje u stresnim situacijama.

Pučko otvoreno učilište nudi programe osposobljavanja za trenera košarke i sportskog penjanja te programe cjeloživotnog obrazovanja, završetak srednjoškolskog obrazovanja te različite programe strukovnog srednjoškolskog obrazovanja. Osim zapošljavanja, BAT nudi pripravništvo i mogućnost stjecanja iskustva u različitim poslovima, te klizno radno vrijeme (osim za zaposlene u proizvodnji gdje je rad u smjenama). 

Gea Damjanović je, tako, istaknula nekoliko dobrih primjera prakse sportaša zaposlenih u INFOBIP-u. Obzirom na osobno iskustvo, kazala je: „Bavljenje sportom je posao. Sportaši nemaju praktičkog stručnog iskustva u nekoj profesiji, ali imaju veliko iskustvo koje je traženo na tržištu rada, a to je planiranje i ostvarivanje malih ciljeva do velikog cilja“. 

U panelu sportaša sudjelovali su Jelena Vuković, osvajačica paraolimpijske medalje, Giovanni Cernogoraz, olimpijac i osvajač medalje i Dominik Družeta, osvajač europske medalje.  Jelena je 30 godina u sportu, uspješno je završila studij teologije i zaposlena je u Istarskim domovima zdravlja. Istaknula je problem vrlo malog broja sportaša s invaliditetom koji imaju posao, te je sve pozvala da pogledaju film „Skriveni pupoljci boljeg društva“, koji je premjerno prikazan u Puli. Film će uskoro biti prikazan u Zagrebu, a tematski je povezan s temom ovog panela. Cernogoraz i Družeta su u pričuvnom sastavu MORH-a te pohvaljuju ovaj model suradnje HOO-a i Ministarstva obrane koji im omogućuje posvećenost sportu. Dominik  Družeta je magistar kineziologije i uz sportsku karijeru je uspješno završio fakultet koji ima propisanu prilagodbu za studente kategorizirane sportaše. Sportaši su istaknuli važnost osnivanja Karijernog centra za sportaše iz kojeg posljednjih mjeseci primaju hvalevrijedne informacije o obrazovanju i zapošljavanju. 

Na kraju, istaknut je primjer Istarske županije, koja je lani osnovala Fond za sport s ciljem edukacije trenera, a nakon ovog skupa svi prisutni su izrazili nadu da će se suradnja nastaviti organizacijom radionica za sportaše i za trenere o dualnoj karijeri u sportu.

 

Galerija fotografija