Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade posjetila Studentski dom u Puli

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade posjetila Studentski dom u Puli

U Studentskom domu u Puli, danas je upriličen posjet državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željke Josić, koju je uz domaćina, ravnateljicu Studentskog centra Sandu Rojnić Siković dočekao istarski župan Boris Miletić, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel.

Župan Miletić uvodno je u ime Istarske županije pozdravio državnu tajnicu, zahvalivši joj na dolasku.  

„Držim da su se stvari po pitanju kvalitete pulskog studiranja u posljednjih 20-tak godina znatno poboljšale. Sjećam se kako je upravo izgradnja studentskog kampusa u Puli bio moj prvi ugovor kojega sam kao gradonačelnik potpisao 2006. godine. Doista mi je drago što danas naše Sveučilište sve više napreduje te, iako je relativno mlado, ima značajno veći broj programa po kojima se može studirati. Kao županu, obrazovanje mi je visoko na listi prioriteta što potvđuju konkretni podaci iz županijskoga proračuna. Završili smo izgradnju nove Medicinske škole u Puli, proširili smo i nadogradili Talijansku srednju školu u Bujama, pokrenuli smo projekt izgradnje Centra KLIK u sklopu Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli, a uskoro kreće i izgradnja nove Talijanske osnovne škole u Novigradu. Uz to poboljšali smo status studenata i povećali iznose za stipendije. Također, značajno smo povećali financijska sredstva za program Zavičajne nastave u našim školama i ne manje bitno, dodatno smo povećali sredstva čime smo osigurali povećanje satnice pomoćnicima u nastavi. Postali smo i prva hrvatska županija koja je u svim školama čiji je osnivač, uvela građanski odgoj i obrazovanje“, kazao je istarski župan.

Državna tajnica Željka Josić kazala je kako joj je uvijek drago doći u Istarsku županiju gdje se vide primjeri dobre prakse i gdje je suradnja uvijek dobra. Nadalje, osvrnula se na subvencioniranje troškova stanovanja redovitih studenata koji su na provedenom natječaju studentskih centara za akademsku godinu 2022./2023. ispunjavali propisane uvjete, ali se s obzirom na broj ostvarenih bodova nalaze na listi čekanja zbog nedostatka smještajnih kapaciteta. Nakon objavljenog Javnog poziva za iskaz interesa od strane studenata, Istarska županija je sklopila Ugovor sa Središnjim državnim ured te potom i sa Studentskim centrom Pula zahvaljujući kojem će ukupno 59 studenata primiti jednokratnu financijsku pomoć u iznosu od 248,85 EUR. Sredstva su osigurana od strane Središnjeg državnog ureda.

„Ovo je jedna od mjera koja se odnosi na studentski paket od prošle godine kada se i cijena prehrane u studentskim centrima ostavila na staroj cijeni, povećao se broj socijalno-ekonomskih stipendija, ali se isto tako povećao i njihov iznos. Drago mi je da se u Puli Sveučilište razvija i što imate sve više sveučilišnih studija koji su potrebni za uspješni razvoj ne samo Istre nego i cijele Republike Hrvatske. Kako je i sam župan rekao, potrebne su godine za ovakav studentski centar, da bi se dalje nadograđivao i da bi se u njega ulagalo. No, još postoji jasna potreba za studentskim smještajem koja je prisutna na razini cijele Hrvatske“, poručila je državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade, istaknuvši da je studiranje veliki izazov za svaku obitelj i kako se nada da će ova potpora pomoći studentima na početku ove godine.

Ravnateljica Studentskog centra Sanda Rojnić Siković zahvalila je državnoj tajnici i županu na dolasku i na prepoznavanju potrebe subvencioniranja troškova stanovanja u privatnom smještaju kroz jednokratnu pomoć. 

„Radi se o studentima koji se, zbog ograničenog kapaciteta, nalaze na listi čekanja i koji su trenutno u privatnom smještaju“, objasnila je ravnateljica Rojnić Sinković.

U sjedištu Županije, u Puli, uslijedio je radni sastanak državne tajnice s predstavnicima Savjeta mladih Istarske županije, te istarskih gradova i općina. 

Galerija fotografija