Istra opet među najboljim maslinarskim regijama svijeta

Istra opet među najboljim maslinarskim regijama svijeta

U četrnaestom izdanju prestižnog vodiča Flos Olei, takozvanoj bibliji za ekstra djevičanska ulja svijeta, tradicionalno je uvršten izuzetno velik broj uljara, točnije, njih 57 iz Hrvatske od kojih je 56 iz Istre, što je od posebne važnosti s obzirom da su u publikaciju uvrštena ulja iz cijelog svijeta –56 maslinarskih nacija s 5 kontinenta.

Istarski su se maslinari tako našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 11 posto.

Pritom vrijedi istaknuti da je velik broj postigao još bolje rezultate nego lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Flos Olei, svojevrsni atlas svjetskog maslinarstva, kojeg potpisuje poznati novinar i enogastronomski kritičar Marco Oreggia u suradnji s Laurom Marinelli, novinarkom specijaliziranom za područje enogastronomije, međunarodnog je karaktera, a objavljuje se kroz tri izdanja: talijansko-engleskom, talijansko-kineskom i talijansko-španjolskom.

Autori prilično hvale Hrvatsku, posebno Istru, te ističu da je vrlo pogodna za uzgoj maslina zbog povoljne klime i izvrsnog sastava tla kao i da se diči rasprostranjenošću maslinika uz obalu, u Dalmaciji, na otocima i prije svega na istarskom poluotoku.

Naglašavaju i da se posljednjih godina bilježi izniman porast maslinarskih nasada te snažno ulaganje u tehnologiju posljednje generacije, što dovodi do odlučujućeg kvalitativnog rasta finalnog proizvoda.

Ne čudi stoga što je 56 maslinara iz Istre proizvelo toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u posljednje, četrnaesto izdanje Flos Oleia.

''Ponosni smo na naše maslinare jer stvarno imaju izvrsne proizvode. Mi smo svjetski maslinarski brend, sedam godina smo bili na tronu kao najjača maslinarska regija i možemo biti doista zahvalni na velikom entuzijazmu, trudu, ali i znanju koje su kroz proteklo razdbolje postigli jer bez svega toga ne bi bilo ovih vrhunskih proizvoda. Napravio sam jednu paralelu, u sportu je talent bitan, ali puno je bitnije trud i zalaganje.

Nama je geografska pozicija jako bitna, ali upravo rezultati ovih vrhunskih proizvoda velika ljubav, rad, trud i entuzijazam naših maslinara i zato moramo biti zahvalni jer su Istru digli na svjetsku mapu maslinovih ulja'' rekao je istarski župan Boris Miletić.

Galerija fotografija