Župan Miletić: Danas je pitanje kako pronaći kvalitetnu radnu snagu

Župan Miletić: Danas je pitanje kako pronaći kvalitetnu radnu snagu

U Istarskoj sabornici, u Poreču, danas je održana konferencija „Stručni studij, potpora razvoju hrvatskog gospodarstva“, a na kojoj su sudjelovali i istarski župan Boris Miletić, dekan Istarskog veleučilišta dr.sc. Daglas Koraca, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić. O važnoj temi o odnosu visokog obrazovanja i gospodarstva razgovarali su predstavnici poznatih hrvatskih visokih učilišta i prepoznatljivi gospodarstvenici, koji su razmatrali mogućnosti suradnje, prije svega u obliku zapošljavanja kvalitetnih kadrova. 

Župan Boris Miletić uvodno je pozdravio se prisutne, a sudjelovao je i u panel diskusiji „Veleučilišta kao generatori kadrova“, na kojoj je istaknuo da su poslodavci ti koji moraju na vrijeme razmišljati kako stimulirati zaposlenike na ostanak, odnosno ne odlazak u inozemstvo. Upravo su to trebali učiniti prije ulaska Hrvatske u EU, dakle podići plaće zaposlenicima, koji onda možda ne bi otišli u Austriju i Njemačku zbog razlike od 300-400 eura.

 “Istarska županija čak 46 posto svog proračuna izdvaja za obrazovanje, što govori u prilog koliko nam je ono važno. Vremena se mijenjaju, prije dvadesetak godina bitna tema je bila kako smanjiti stopu nezaposlenosti. Danas je to dijametralno suprotno - pitamo se kako pronaći kvalitetnu radnu snagu. Županija je osnovala Istarsko veleučilište upravo kako bi imali znanstveno-obrazovnu instituciju koja će osluškivati potrebe na tržištu i potrebe našeg gospodarstva“, istaknuo je župan. 

Kada se govori o temi razvoja hrvatskog gospodarstva, župan smatra da na umu treba imati razmišlja li se o tome kratkoročno ili dugoročno, te je li riječ o kvaliteti ili kvantiteti. 

“Očekivanja onih koji se odluče na studiranje ili na daljnje usavršavanje su veća, dugoročnija i kvalitetnija. Mi smo mala regija s dvjestotinjak tisuća stanovnika i s nekakvim prosjekom teško možemo biti konkurentni u bilo čemu. Trebamo težiti da u svemu onome što radimo budemo izvrsni, bilo da se radi o obrazovanju, proizvodnji ili uslužnom sektoru”, kaže župan Miletić. Jedan od takvih primjera kontinuirane kvalitete i rada su, ističe, maslinari, zbog kojih sedam godina uzastopno Istra ima titulu najbolje maslinarske regije. 

Istaknuo je i da kompetencije koje se dobivaju završavanjem određenih studija ili škola nisu dovoljno usklađene s potrebama tržišta rada. “I zato mi je drago da naše veleučilište ima kvalitetnu suradnju s vrhunskim poslodavcima. Mislim da je to i pouzdan temelj. Tržištu treba kvalitetna radna snaga, a veleučilištu trebaju studenti koji će steći te kompetencije”, rekao je Miletić. 

Uz pokroviteljstvo Zbora veleučilišta Republike Hrvatske i domaćinstvo Grada Poreča, partneri u organizaciji konferencije bili su Veleučilište Edward Bernays iz Zagreba, Visoko učilište Algebra iz Zagreba, Visoka poslovna škola PAR iz Rijeke i Istarsko veleučilište iz Pule. 

Galerija fotografija