Istarska županija prva županija potpisnica Dobrovoljnog sporazuma „Zajedno protiv otpada od hrane“

Istarska županija prva županija potpisnica Dobrovoljnog sporazuma „Zajedno protiv otpada od hrane“

U Zagrebu je danas svečano potpisan Dobrovoljni sporazum „Zajedno protiv otpada od hrane“, između Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i 33 korisnika, uključujući i Istarsku županiju. Sporazum je s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, u ime Istarske županije potpisao zamjenik župana Tulio Demetilka, a svečanosti je prisustvovao i županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan.

Dobrovoljni sporazumi dio su Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine, vrijednog 5,7 milijuna eura, kojeg je donijela Vlada RH i reformske mjere „Unaprjeđenje sustava doniranja hrane“ iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021.-2026. Cilj Sporazuma je sprječavanje i smanjenje otpada od hrane s različitim skupinama dionika, uključujući subjekte u poslovanju s hranom iz sektora primarne proizvodnje, proizvodnje i prerade hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa te udruženja kojima potiče njihovu međusobnu suradnju i dijalog, razmjenu iskustva te definiranje zajedničkih ciljeva i aktivnosti, a sve u svrhu doprinosa ostvarenju smanjenja otpada od hrane u Hrvatskoj za 30 % do 2028. godine.

Zamjenik župana Demetlika izrazio je zadovoljstvo što je Istarska županija prva i trenutno jedina županija potpisnica Dobrovoljnog sporazuma, a čiji je cilj podizanje svijesti cjelokupne zajednice vezano uz problem prekomjernog bacanja hrane u Hrvatskoj. Time, smatra zamjenik, doprinosimo i očuvanju okoliša jer stvaranje otpada od hrane pridonosi emisiji stakleničkih plinova, a Istarska županija svoj razvoj temelji na održivosti i zelenim politikama. 
 

Galerija fotografija