U Puli svečano otvoren “Znanstveni vrt”

U Puli svečano otvoren “Znanstveni vrt”

Uz prisustvo brojnih uzvanika i nastup Dječjeg vrtića Maslačak, u Puli je danas i svečano otvoren „Znanstveni vrt“ Zajednice tehničke kulture Pula. Riječ je o jedinstvenom i zanimljivom prostoru u centru Pule koji je opremljen interaktivnim postavkama, a koje prikazuju teme iz STEM područja. „Znanstveni vrt“ dio je Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, u sklopu Zajednice tehničke kulture Pula.

Ovim se projektom Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije uredio prostor koji će, uz vođene radionice za djecu i mlade, nuditi i društvene sadržaje za širu populaciju, a sve s ciljem popularizacije STEM-a. Nizom edukacija i predavanja za edukatore, kao i nabavkom nove opreme, doprinijet će se kvalitetnijoj provedbi radionica za djecu i mlade koje nude organizacije civilnoga društva.

Dakle, cilj projekta je unaprijediti kapacitete organizacija civilnog društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a. Svečanosti otvorenja Znanstvenog vrta prisustvovali su istarski župan Boris Mieltić, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, upraviteljica Zaklade Istra Helga Možé, zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić i tajnik Zajednice tehničke kulture Pula Anton Pletikos.

U svom govoru upraviteljica Zaklade Istra Možé istaknula je važnost ovog projekta naglasivši kako je ovim projektom nabavljena vrijedna oprema vrijedna preko 150.000,00 eura za STEM udruge te između ostalog i ova interaktivna izložba „Znanstvenog vrta“ podijeljena u četiri glavne cjeline: eksponati Parka znanosti, eksponati „Obnovljivi izvori energije“, Meteorološka stanica i Teleskop te razna druga oprema za robotiku, matematiku, FabLab (3D scaner, 3D printer, stroj za graviranje i druga oprema i potrošni material), a nudit će brojne interaktivne vođene radionice za djecu i mlade te brojne sadržaje za širu populaciju s ciljem popularizacije STEM područja.

Župan  Miletić podsjetio je na 2015. godinu kada je otvoren Centar za popularizaciju znanosti i inovacija.

„Tada je ideja bila razmišljati o budućnosti kako bi našoj djeci na jedan kreativniji i zanimljiviji način približili STEM područje. Stoga čestitam svima koji su sudjelovali u pripremi ovog „Znanstvenog vrta” kojeg smo danas otvorili!”, poručio je župan Miletić.

Zamjenica gradonačelnika Pule Močenić istaknula je važnost razvijanja kritičkog razmišljanja i inovativnog rješavanja problema kod djece i mladih.

„Grad Pula podržava ovakve projekte i nadam se da će ovaj „Znanstveni vrt” potaknuti interes kod naših mladih za bavljenjem znanošću u budućnosti jer znamo da su znanost i tehnologija osnove za razvitak jednog suvremenog društva”, izjavila je Močenić.

“Nadam da će ovo biti doprinos svih nas za neku bolju budućnost i pozitivan odabir naše djece za usmjerenje pri razvoju i odrastanju”, nadovezao se tajnik Zajednice tehničke kulture Pula Anton Pletikos. 

Zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan naglasio je kako je otvorenje „Znanstvenog vrta” zapravo lijepa poruka koja pokazuje i dokazuje što to Europski fondovi čine za Hrvatsku.

„Konkretno, djeca i mladi će ovdje učiti kako se susresti sa STEM-om, što to uopće znači STEM, a neke će možda potaknuti da se odluče graditi svoje karijere u STEM zanimanjima”, izjavio je Bogdan dodavši kako je upravo to dobar primjer na koji način Fondovi čine život kvalitetnijim i boljim. 

Nakon prigodnih govora uslijedila je i simbolična sadnja jagoda, kao i vođena tura Znanstvenim vrtom.

Podsjetimo, Znanstveni vrt uređen je i opremljen u okviru ESF projekta „STEM udruga za popularni STEM“ (UP.04.2.1.10.0065), čiji je ključni cilj unaprjeđenje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a.

Ukupna vrijednost Projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ je 2.462.021,59 kn, od čega je 2.092.718,35 kn sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
 

Galerija fotografija