Zajednički prijem Istarske županije i Grada Pule za XXV. naraštaj Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Zajednički prijem Istarske županije i Grada Pule za XXV. naraštaj Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Istarska županija i Grad Pula upriličili su danas, u Komunalnoj plači Grada Pule, zajednički prijem za polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, koji se nalaze na dvodnevnom studijskom putovanju u Istri, a dobrodošlicu su im zaželjeli zamjenica župana Jessica Aquavita i zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul. 

„Prije svega želim vam izraziti dobrodošlicu u ime gradonačelnika Pule Filipa Zoričića i svoje osobno, a drago mi je što su polaznici Ratne škole i ove godine gosti u našem gradu i županiji. Riječ je o bitnoj suradnji Ratne škole i jedinica lokalne samouprave kako bi zapovjedni i strateški kadar obučen za promišljanje i vođenje određenih operacija ukoliko dođe do neke opasnosti ili ugroze bio upoznat s realnim stanjem na terenu“, poručio je zamjenik Cergnul.

„Čestitam svim polaznicima ratne škole „Ban Josip Jelačić“ na 25. godišnjici osnivanja ove vrijedne obrazovne ustanove koja je kroz svoju profesionalnost i visoku razinu predanosti uspjela stvoriti nove generacije suvremenih vojnika i državnih dužnosnika. Nažalost, svjedoci smo da i danas buja rat na području Europe, stoga je vojna spremnost i profesionalnost još i važnija kako bi očuvali visoku razinu sigurnosti u Europskoj Uniji i diljem europskog kontinenta. Raduje me iskreno što i ova generacija polaznika Ratne škole ima mogućnost upoznati našu Istru, što je prilika da steknete nova znanja i još bolje upoznate i ovaj kraj Hrvatske“, rekla je zamjenica župana Jessica Aquavita.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta "Franjo Tuđman" najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju. 

„Ovakva studijska putovanja polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ dio su redovite nastave u sklopu kojih se upoznajemo s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećujemo, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava. Na taj način razvijamo nove kompetencije domaćih i inozemnih polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini“, rekao je brigadir Mijo Kožić.

Pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Sajić, upoznala je polaznike Ratne škole s gospodarskim prilikama, turizmom, održivim razvojem, sustavom civilne zaštite i preventivnim programima te aktualnim EU projektima koji se provode u Gradu Puli.

Primanju polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić prisustvovali su predstavnici Istarske županije,  pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović, pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković te vršiteljica dužnosti ravnateljice javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ Anamaria Škopac Pamić, koji su upoznali polaznike s raznim temama iz njihovih područja.

Ratna škola započela je s radom 1. prosinca 1998. godine. S razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (MUP, MVEP, Hrvatske vatrogasne zajednice, sigurnosno-obavještajne agencije) te pripadnika stranih obrambenih sustava, poprima međuresorni i međunarodni karakter. Do danas Ratnu školu završilo je 334 polaznika (325 muškaraca i 9 žena,) među kojima je 271 polaznika iz Republike Hrvatske i 63 inozemnih polaznika.

U tijeku je školovanje XXV. naraštaja Ratne škole, koju pohađa 15 polaznika od kojih je devet iz RH (pet visokih časnika iz Hrvatske vojske, jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ravnateljstva policije MUP-a RH, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog Crvenog križa), te šest pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Slovenije i Crne Gore).  

Studijska putovanja u Republici Hrvatskoj važan su dio nastavnog programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o značajnim političkim, kulturnim, znanstvenim, gospodarskim i religijskim ustanovama, organizacijama, strateškim tvrtkama i ključnom infrastrukturom.

Prije samog prijema, polaznici Ratne škole obišli su Amfiteatar, pulske kulturne i povijesne znamenitosti grada, upoznali se s pomorskom i vojnom poviješću Pule te zapalili svijeću kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, u Parku Franje Josipa.

U Vojarni „Hrvatski branitelji Istre“ u Puli imali su predavanje o doprinosu ratnih postrojbi iz Istre, 119. i 154. brigade HV u Domovinskom ratu te predstavljanje nove monografije „Istra u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“, koju je održao umirovljeni brigadir Davor Gregorović.

Galerija fotografija