Upriličen prijem za veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj

Upriličen prijem za veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj

Istarski župan Boris Miletić upriličio je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj dr.sc. Vasilija Kiriliča.

Župan Miletić zahvalio je veleposlaniku Kiriliču na dolasku, izrazivši suosjećajnost s ukrajinskim narodom, koji već duže od godinu dana proživljava izrazito teške trenutke od početka ruske invazije na Ukrajinu. Župan je veleposlaniku ukratko predstavio posebitosti Istre, njezinu bogatu povijesti i jedinstvenu kulturu koju obogaćuju mnoge nacionalne manjine, među kojima se nalazi i ona ukrajinska.

„Trenutno u Istri boravi više od 2.000 Ukrajinskih državljana, dok je u ovoj školskoj godini na području Istarske županije upisano 70 ukrajinskih školaraca“, naglasio je župan Miletić

Veleposlanik Ukrajine dr. sc. Vasilij Kirilič izrazio je zahvalnost županu na dobrodošlici i potpori ukrajinskom narodu te je istaknuo želju za uspostavljanjem gospodarske suradnje između Istarske županije i ukrajinskih regija, prije svega Ivano-Frankivske regije koja je i kulturno i povijesno bliska Istri.

Tijekom razgovora usuglašeno je kako će Istarska županija pružiti podršku djeci ukrajinskih branitelja u pronalasku lokacije za boravak u Istri, kako bi se barem malo ublažile ratne traume i nesretno odrastanje kroz koje, nažalost, prolazi veliki broj djece i mladih u Ukrajini.

Župan Miletić kazao je i kako je Istarska županije u veljači ove godine pomogla u organizaciji programskog sadržaja za jednu skupinu ukrajinske djece koja je tada posjetila Brijunsko otočje i poznati Aquarium na pulskoj Verudeli, te kako je Istra oduvijek bila regija koja pomaže i koja iskazuje solidarnost kada je to najpotrebnije.

Na prijemu su sudjelovali i zamjenik župana Tulio Demetlika i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac.

Galerija fotografija