Župan Miletić posjetio Općinu Karojba

Župan Miletić posjetio Općinu Karojba

Istarski župan Boris Miletić posjetio je danas Općinu Karojba gdje se susreo s načelnikom Markom Lakošeljcem, a radnom sastanku prisustvovali su i zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović i predsjednica Općinskog vijeća Sanja Mališa. Tom su prilikom župan i načelnik potpisali Ugovor o sufinanciranju projekta izgradnje kanalizacijskog sustava naselja Močibobi, za što je u ovogodišnjem Proračunu Istarske županije osigurano 30.260,80 eura. Spomenimo i da je Županija lani Općini Karojba sufinancirala rekonstrukciju ceste Žudigi-Peckini-Fideli, u iznosu od gotovo 24 tisuće eura.

Načelnik Lakošeljac zahvalio je županu na sufinanciranju infrastrukturnih projekata, koji su važni za daljnji razvoj općine, te se osvrnuo na ostale investicije i planove. Općina Karojba uz početak radova na odvodnji, radi i na projektu razvoja predškolstva i osnovnoškolskog obrazovanja. Naime, u ovoj ili najkasnije sljedećoj školskoj godini planira se rekonstrukcija dijela stambenog objekta u prizemlju kako bi se uredila prostorija za jasličku skupinu djece. Isto tako, planira se dogradnja i energetska obnova Područne škole Karojba za što je napravljen idejni projekt, analiza samih temelja te analiza opravdanosti investicije. Čekaju se rezultati natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije za izradu glavnog projekta i finaliziranja projektne dokumentacije. Također, intenzivno se radi i na projektu obnove Sportskog centra u Pilatima te razvoju poslovnih i stambenih zona za što je u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

    Župan Miletić je, pak, spomenuo projekt „Parenzana - zelen put“ kojeg je Županija, u suradnji s Turističkom zajednicom IŽ, te općinama Karojba, Motovun i Oprtalj, prijavila na natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a rezultati se očekuju u narednim mjesecima.
„Projektom „Parenzana - zeleni put“ razvili bi se cikloturistička infrastruktura i turistički sadržaj visoke dodane vrijednosti u slabije razvijenim područjima Istarske županije s ciljem povećanja atraktivnosti i smanjenja prekomjernog turizma u najrazvijenijim turističkim destinacijama. Projekt je i na tragu naše vizije daljnjeg razvoja turizma kojeg želimo temeljiti isključivo na održivosti i cjelogodišnjem turizmu“, istaknuo je župan. 

Glavna aktivnost Istarske županije predviđena projektom je uređenje 60-ak km podloge biciklističke i pješačke staze kako bi bila dostupnija širem krugu korisnika (trekking i cestovne bicikle, osobe s invaliditetom…), saniranje klizišta u Oprtlju i vodnog propusta u Rakotulama (Općina Karojba), kao i uređenje ukupno 15 odmorišta. 
 
Općina Karojba uredila bi vidikovac sa sanitarnim čvorom i dvoranom za provedbu projektnih aktivnosti. Uz vidikovac, planirano je i uređenje biciklističkog parka s 22 bicikle, pametnim klupama, solarnim stablima, punionicama za električne bicikle i električno vozilo. Nabavilo bi se i samo električno vozilo, kojim će se prema potrebi omogućiti prijevoz korisnika cikloturističke infrastrukture, s obzirom da ista nije kružna. Na području općine Karojba projektom je predviđeno i uređenje izvora vode, koji se nalazi uz biciklističku stazu.

Ukupna vrijednost prijavljenog projekta iznosi 6,5 milijuna eura. 
 

Galerija fotografija