Predstavljeni rezultati projekta „Obnova i prilagodba objekata za pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi Doma za starije osobe Alfredo Štiglić“

Predstavljeni rezultati projekta „Obnova i prilagodba objekata za pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi Doma za starije osobe Alfredo Štiglić“

U Komunalnoj palači Grada Pule danas su predstavljeni rezultati EU projekta „Obnova i prilagodba objekata za pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula“, a koji završava 30. travnja.

Na konferenciji su sudjelovale zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije dr. Gordana Antić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov, ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić i voditeljica projekta Doris Ivanković. 

Partner na projektu je Grad Pula, koji je ustupio objekt u Budicinovoj ulici 11, na korištenje bez naknade. 

„Cilj projekta je bio poboljšati uvjete i kvalitetu pružanja usluga starijoj populaciji, smanjiti njihovu socijalnu isključenost te prevenirati preranu institucionalizaciju. Pula bilježi porast starijeg stanovništva i upravo je zbog toga važno pravovremeno djelovati u tom pravcu primjerenim osnaživanjem osoba treće životne dobi. Naglašavam važnost ovakvih zajedničkih projekata koji imaju za cilj spriječiti preranu institucionalizaciju i Grad Pula rado se odaziva kao partner projektima poput ovoga“, rekla je zamjenica gradonačelnika Močenić.

Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, potpisao je s Ministarstvom regionalnog razvoja i Središnjom agencijom za ugovaranje EU projekata 28. prosinca 2020. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Obnove i prilagodbe objekata za pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi Doma za starije osobe Alfredo Štiglić“. Projekt je prijavljen na poziv na dostavu projektnih prijedloga Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije - druga faza, u okviru Operativnog programa „ Konkurentnost i kohezija 2014-2020“. 

„Istarska županija, kao osnivač Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, aktivno podupire sve aktivnosti koje dodatno unaprjeđuju kvalitetu života osoba treće životne dobi. Istarska županija u suradnji s Domom potiče polu institucionalne i izvaninstitucionalne usluge u zajednici. Cilj je da starije osobe ostanu što duže u vlastitom domu, uz podršku usluga koje im se pružaju. Za uvođenje i razvoj ovakvih usluga dodatno pomažu i sredstva iz europskih fondova, zahvaljujući kojima je tako 2003. godine otvoren Dnevni boravak za oboljele od demencije, a 2015. Gerontološki centar i Dnevni boravak za starije osobe, u Puli. Iznimno vrijedan je i projekt čije rezultate danas predstavljamo, a zahvaljujući kojem su uređeni dnevni boravci u Mažuranićevoj i Budicinovoj ulici, nabavljeno je kombi vozilo, te deset računala za korisnike“, kazala je županijska pročelnica dr. Antić.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Sokolov dodala je kako se i Pula ubraja među gradove sa sve starijim stanovništvom. Prema popisu iz 2021. godine na području grada Pule bilo je ukupno 13.138 osoba starijih od 65 godina, odnosno 25,2 posto stanovništva, što je porast u odnosu na 2011. godinu, kada je najveći istarski grad imao 19,3 posto stanovništva treće životne dobi.

„U provedbi projekta naišli smo na niz neplaniranih teškoća jer je započela pandemija virusa COVID-19. Novonastale promjene zahtijevale su i često prilagođavanje u samoj provedbi projektnih aktivnosti. Primjerice, zbog teškoća u autoindustriji imali smo poteškoća s nabavom vozila te smo bili primorani tražiti produljenje roka provedbe projekta što nam je zbog opravdanih razloga i omogućeno. Sretni smo što smo na kraju uspješno proveli sve planirane aktivnosti”, zaključila je ravnateljica Doma i voditeljica projekta Doris Ivanković. 

Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u ukupnom iznosu od gotovo 300 tisuća eura bespovratnih sredstava.

Galerija fotografija