U narednom trogodišnjem razdoblju Istarska županija nastavlja veliki investicijski ciklus i povećava ulaganja u socijalnu skrb

U narednom trogodišnjem razdoblju Istarska županija nastavlja veliki investicijski ciklus i povećava ulaganja u socijalnu skrb

Iz županijskog proračuna sufinanciraju se i Dodatne mjere zdravstvene zaštite za korisnike županijskih i gradskih domova u cilju kontinuiranog praćenja i redovitih pregleda korisnika od strane liječnika, za što je u 2023. godini osigurano 45.327,00 EUR. 

Sredstva su namijenjena domovima za osobe s mentalnim oštećenjima, odnosno Domu za odrasle osobe Vila Maria, Domu za odrasle osobe Motovun i Domu za odrasle osobe Sv. Nedjelja te domovima za starije osobe: Domu za starije osobe „Attilio Gamboc“ Umag, Domu za starije osobe Poreč, Domu za starije osobe Buzet, Domu za starije osobe „Domenico Pergolis“ Rovinj, Domu za starije osobe Raša, Domu za starije osobe Novigrad i Domu za starije osobe Alfredo Štiglić Pula. Ugovore su jučer, u sjedištu Istarske županije, u Puli, potpisali  župan Boris Miletić i ravnateljice spomenutih domova. 

„Dužnost je svake zajednice brinuti o osobama treće životne dobi, što upravo čini i Istarska županija koja trenutno sufinancira izgradnju domova za starije u Labinu i Pazinu, s 50 % ukupne investicije, kao i dogradnju onog u Buzetu. U ovoj godini prioritet nam je početak dogradnje i proširenja Doma Alfredo Štiglić u Puli te izgradnja lifta u Domu u Raši. Jedinstvena smo županija u Republici Hrvatskoj po ulaganju u izgradnju novih ili dogradnju postojećih domova za starije“, rekao je župan Miletić dodajući da u županijskom proračunu, ukupne investicije u područje socijalne skrbi u narednom trogodišnjem razdoblju iznose više od 10 milijuna eura.  

Pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Davorka Maras-Tkačuk kazala je kako su u ovoj godini sredstva za Dodatne mjere povećana za 10 % u odnosu na prethodnu. 

Sve ravnateljice izrazile su zahvalnost za dobivena sredstva, istaknuvši kako im ista mnogo znače. U razgovoru koji je uslijedio, osvrnule su se na rad svojih ustanova, kao i na izazove s kojima se susreću, poput rasta cijena energenata, te pronalaska radne snage, posebice pomoćnog osoblja. 
 

Galerija fotografija