Miletić predstavio strateške županijske EU projekte ministru regionalnog razvoja i fondova EU

Miletić predstavio strateške županijske EU projekte ministru regionalnog razvoja i fondova EU

Župan Boris Miletić održao je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli,  radni sastanak s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Šimom Erlićem, na temu mogućnosti koje pružaju europskih fondovi u nadolazećem razdoblju. Župan se tako osvrnuo i na poteškoće s kojima se ne samo Županija, već i istarski gradovi i općine znanju susretati prilikom prijave na natječaje, a riječ je o indeksu razvijenosti. Naime, Istra kao najrazvijenija županija time je u nezavidnom položaju, iako nije ista situacija u ruralnih krajevima ili na obali. Također, župan je kao ogledni primjer upravljanja sredstvima iz EU fondova istaknuo poljski model koji je decentraliziran, odnosno regije imaju samostalnost u odlučivanju svojih prioriteta. 

Župan i suradnici osvrnuli su se i na prioritetne projekte za nadolazeće razdoblje, a u prvome redu radi se o ulaganjima u osnovne škole u Svetvinčentu, Marčani i Žminj s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave, a intencija je iste prijaviti na natječaje u sklopu Mehanizma za oporavak i otpornost. Nadalje, za istarsko zdravstvo važan je projekt unaprjeđenja mreže hitnih službi, odnosno izgradnja 7 tipskih objekata hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza za Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije. Time bi se osigurala jednako dostupna zdravstvena zaštita, te prepoznatljivi, energetski učinkoviti, ekološki prihvatljivi objekti hitne medicinske službe. Prema riječima župana, gradovi na čijim bi se područjima nalazili objekti, osigurali su gradska zemljišta koja bi i ustupila za tu namjenu. 

Treći projekt koji je predstavljen ministru odnosi se, pak, na izgradnju Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje, u Puli, a gdje bi bile smještene sve žurne službe. Kao osnivač pet lučkih uprava, Županija želi nastaviti ulaganja i na tom području, a bilo je govora konkretno o obnovi lukobrana u Puli te izgradnji onoga u Rapcu. Nakon izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat- Bašarinka, vrijednog preko 16 milijuna eura i velikim djelom financiranog upravo iz EU fondova, pripremaju se i novi projekti za istarsku poljoprivredu. Kao sjajni EU projekti u tijeku, istaknuti su Coworking Pula, čiji je nositelj Istarska razvojna agencija IDA, u partnerstvu s Gradom Pulom, te uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva - KLIK Pula pri Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a čiji je osnivač Istarska županija. Sličan projekt koji se odnosi na strukovno obrazovanje je Centar izvrsnosti u elektrotehnici pri Srednjoj školi Mate Blažina Labin s posebnim naglaskom na nove zelene struke, a priprema se za financiranje preko Fonda za pravednu tranziciju. 

Sastanku su prisustvovali i  zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, direktor Istarske razvojne agencije - IDA d.o.o. Boris Sabatti, te Ivana Dragišić i Anamaria Škopac Pamić iz JU Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove. Uz ministra Erlića, nazočili su i glavna savjetnica ministra Anđela Tadić, načelnik Uprave za regionalni razvoj Ivan Bota, načelnik Sektora za komunikaciju i jačanje kapaciteta u području fondova EU i savjetnik ministra Mato Pešut i glasnogovornica Nataša Pavić. 

Spomenimo i da se danas u Puli održava Informativni događaj „EU FONDOVI - Nove prilike 2021. - 2027.“, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a uvodnome dijelu prisutne je pozdravio i župan Miletić, koji je tom prilikom povukao paralelu s 2006. godinom.

„2006. nije bilo učešća u nekim velikim europskim projektima, već u tzv. „soft“ projektima međunarodne suradnje. Danas, nakon pristupanja Schengenu i uvođenja eura, moramo čestitati Vladi RH i na stvarno velikoj aplikaciji prema europskim fondovima. Na nama je  da to iskoristimo. No, trebamo biti iskreni i reći da Hrvatska uplaćuje u proračun Europske unije oko 600 milijuna eura, dakle, ništa nam se ne poklanja, ali s obzirom da smo nedovoljno razvijeni imamo priliku malo bolje iskoristiti mogućnosti iz EU fondova. Smatram i da ljude koji rade na EU projektima treba bolje i pravednije platiti jer je to ulog u sutra“, poručio je župan i nastavio: 

„Istra je bila jedna od prvih regija koja je zastupala europske vrijednosti, prvi smo ušli u Skupštinu europskih regija još 1994., što je tada bila avangarda, pa su nas malo krivo gledali. Među prvima smo promovirali transgraničnu suradnju pa i dvojezičnost što danas više nikome ne smeta. To su europske vrijednosti“.

Ministar Šime Erlić je rekao da je u Istri do sada realizirano mnogo EU projekata, vrijednih oko 420 milijuna eura, a velike su mogućnosti i u razdoblju pred nama. Na području županije je, primjerice, energetski obnovljena 71 višestambena zgrada.

„Ispred nas je nikada više europskih sredstava i različitih financijskih instrumenata. Upravo je cilj današnjeg događaja predstaviti aktualne mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. te posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027.“, kazao je ministar.  

Informativni događaj pod nazivom „EU FONDOVI - Nove prilike 2021.-2027.“ namijenjen je predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja.
 

Galerija fotografija