Na Trgu slobode u Poreču održan 8. Festival multikulturalnosti

Na Trgu slobode u Poreču održan 8. Festival multikulturalnosti

Ovogodišnje, osmo izdanje Festivala multikulturalnosti, održano je jučer na prepunom Trgu slobode u Poreču, a predstavilo se devet udruga i kulturno-umjetničkih društava. Bila je to još jedna prilika da se predstavi istarska multikulturalnost i rad amaterskih udruga nacionalnih manjina Istarske županije. 

Na samome početku, nastupila je ženska vokalna skupina „Le Parentine“ s pjesmama La mula de Parenzo i Lipa Istro naša, nakon čega su uslijedila prigodna obraćanja istarskog župana Borisa Miletića i gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića.

„Istra je otvorena, prihvaća i njeguje različitosti, ali jednako tako drži i do svoje tradicije, povijesti i kulture. Ponosan sam jako na Istru. Naša regija danas može biti svijetli primjer u svijetu kako možemo živjeti zajedno, kako se cijeni čovjek i ljudske vrijednosti. Vidimo što se događa na tlu Europe, svjedočimo ratu u Ukrajini što nam, nažalost, pokazuje da je tanka granica između mira, ljubav i sukoba. Treba zahvaliti ovim udrugama koje dugi niz godina njeguju, ali i promiču svoju običaje. To su sve ljudi koji to rade iz ljubavi, volonterski, uz financijsku podršku Istarske županije, ali da nema i želje i volje da se sačuva ta tradicija i predstavi drugima, onda svi novci skupa ne bi vrijedili“, poručio je župan dodajući kako je Festival i lijepa poruka uoči 9. svibnja - Dana Europe.

„Večeras ćemo vidjeti različite kulture i običaje, želim se zahvaliti svima što su došli, želim se zahvaliti samim organizatorima koji potiču ovakvo nešto, upravo tu raznolikost, našu bogatu kulturu, što je naše pravo bogatstvo“, kazao je porečki gradonačelnik. 

Uslijedili su nastupi Slovenskog kulturnog društvo „Istra“; Makedonskog kulturnog društva Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“; Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre; Društva perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“; Srpskog kulturnog centra u Istri; Udruge Roma Istre; Mađarskog kulturnog društva „Moricz Zsigmond“; KUD-a „Bosna“ Istarske županije; te Makedonskog kulturnog foruma.    

Na štandovima su se predstavili: KUD „Bosna“ Istarske županije; Zajednica Srba u Istri; Srpsko kulturno društvo Istre „Nikola Tesla“ Pula; Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“; Slovensko kulturno društvo „Istra“; Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“; Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“; Srpski kulturni centar u Istri; Udruga Albanaca Istarske županije.

Festival organizira Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije, uz financisjku podršku Ministarstva kulture i medija.

Galerija fotografija