Župan Boris Miletić posjetio Gimnaziju povodom Dana i Tjedna Europe

Župan Boris Miletić posjetio Gimnaziju povodom Dana i Tjedna Europe

Povodom proslave Dana i Tjedna Europe župan Boris Miletić i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac posjetili su Gimnaziju Pula koja nosi status „Škole ambasadora Europskog parlamenta“.

Ovogodišnje obilježavanje Tjedna Europe poklopilo se s aktivnostima iz ERASMUS programa, pa su tako tijekom županova posjeta prisutni bili i učenici i profesori iz Rumunjske, Češke, Italije i Turske.

Župan Miletić je srdačno pozdravio učenike Gimnazije i učenike iz svih prisutnih zemalja te je svima čestitao Dan Europe kojim se obilježava i kraj 2. svjetskog rata.

„Ponosni smo što smo članovi EU obitelji već gotovo 10 godina, a čije članstvo omogućuje našim učenicima brojne prilike i beneficije poput učenja o drugim kulturama i posjeta europskim zemljama, ali i domaćinstva učenicima iz drugih europskih država. Kao prva hrvatska županija Istra je 1994. godine postala članica Skupštine europskih regija (ARE), dok je u razdoblju kada je Hrvatska postajala sve bliža Europskoj uniji, i kako je rasla važnost međunarodne suradnje i europskih integracija, također je postala prva hrvatska županija koja je 2005. otvorila Ured u Bruxellesu", kazao je župan i pružio podršku mladim učenicima te im je zaželio ugodno druženje i lijepu proslavu Tjedna Europe.

Profesorice Tanja Černeka i Elizabeta Pavlović zahvalile su se županu na dolasku te su podsjetile kako je Gimnazija Pule bila prva škola koja je prije 17 godina, dakle 7 godina prije ulaska Hrvatske u EU započela odlaske u institucije Europske Unije pod neformalnim nazivom „Gimnazijalci u EU.“ Na proslavi Dana i Tjedna Europe sudjelovao je i ravnatelj Gimnazije Pula prof. Nikola Vujačić.

Europski tjedan je tradicionalna manifestacija kojom se obilježava 5. svibnja 1949. godine, dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibnja 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe.

Galerija fotografija