Župan Boris Miletić položio vijence povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe

Župan Boris Miletić položio vijence povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma Istre u Titovom parku u Puli danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

Vijence su položili župan Istarske županije Boris Miletić i zamjenik gradonačelnika Pula Bruno Cergnul, dok su na svečanom obilježavanju sudjelovali pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule.

Uz polaganje vijenaca, prisutnima se obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Boris Siljan koji je podsjetio kako su se Istra i Pula među prvima u Europi pobunili protiv fašista te da je ujesen 1943. godine donesena povijesna odluka o pripojenju Istre matici zemlji Hrvatskoj. „Imamo se s čime ponositi, kao Istrijani, kao Hrvati jer smo bili na strani pobjednika u borbi protiv fašizma.“ – poručio je predsjednik UAB-e Grada Pule Boris Siljan istaknuvši kako je antifašizam kao temeljna vrijednost danas sastavni dio Ustava Republike Hrvatske

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja, nakon što je istog dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik koji je poznat kao “Schumanova deklaracija” i smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Također, 9. svibnja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. Premda su se ratne strahote nastavile sve do kapitulacije carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom. Nakon sloma Njemačke i njezinih saveznika za većinu europskih zemalja uslijedilo je razdoblje mira, a Europa je dobila svoje današnje obrise. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe.

Galerija fotografija