Ovogodišnji Festivali zavičajnosti u Fažani, Poreču i Žminju

Ovogodišnji Festivali zavičajnosti u Fažani, Poreču i Žminju

Najvidljiviji dio županijskog projekta Zavičajne nastave su Festivali zavičajnosti zamišljeni kao središnja mjesta izmjena iskustava i predstavljanja primjera dobre prakse, a ovogodišnja izdanja najavljena su na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli. 

Implementacija projekta institucionalizacije zavičajne nastave, podsjetio je župan Boris Miletić, započela je 2014. godine u predškolskim ustanovama, nastavljana je sljedeće godine u osnovnim školama, a od 2016./2017. uvedena je i u srednje škole. Izrazio je posebno zadovoljstvo što su u njega uključene sve predškolske ustanove, te osnovne i srednje škole iz Istre, a riječ je o jednom od županijskih projekata koji je najbrže prigrljen od strane djece i mladih.

„U današnjem globaliziranom svijetu trebamo držati do svoje tradicije, kulture i posebnosti i to prenositi na naše mlađe naraštaje. U moru dostupnih informacija ponekad zaboravimo što su radili naši nonići, od kuda smo potekli i zašto je Istra takva kakva je danas. Upravo s tim ciljem, Istarska županija je pokrenula projekt zavičajne nastave kako bi se djecu od malih nogu učilo voljeti svoj zavičaj“, kazao je župan dodavši da su u ovogodišnjem županijskom proračunu povećana sredstva za zavičajnu nastavu. 

Prvi ovogodišnji Festival održat će se u petak, 19. svibnja u Fažani, na Trgu Sv. Kuzme i Damjana, a predstavila ga je predstavnica Osnovne škole Fažana Ana Karabaić:

„Festival će započeti ujutro postavljanjem štandova od strane škola izlagača, a u 10 sati kreće kulturno-umjetnički program te podjela zahvalnica i priznanja za sudjelovanje. Nakon toga, u organizaciji Turističke zajednice slijede vođene ture po Fažani za učenike i mentore. Sudjelovat će svih 45 osnovnih škola s područje županije, a veliku logističku pomoć su dale Općina Fažana i TZ. Pozivamo sve mještane da dođu i obiđu naše štandove“.

Ovogodišnji, šesti po redu Festival zavičajnosti za srednje škole održat će se na Trgu Slobode u Poreču u utorak, 23. svibnja 2023. godine,  pod domaćinstvom Srednje škole Mate Balota Poreč i Grada Poreča - Parenzo. 

„I ove godine na Festivalu zavičajnosti svoje zavičajne projekte predstavit će 23 srednjih škola. Na samome početku će biti podijeljene zahvalnice učesnicima, a do 12 sati je moguće razgledati i štandove. Nakon predstavljanja projekata za učenike je organizirano istraživačko upoznavanje Poreča u starogradskoj jezgri pod nazivom „Postani Porečan  na jedan dan - chi cerca, trova!“, poručila je prof. Dunja Brence naglasivši da je ove godine njihova Škola obilježila veliku 140 obljetnicu postojanja. 

U ime domaćina Festivala predškolskih ustanova, koji će se održati 6. i 7. lipnja, obratila se ravnateljica Dječjeg vrtića Rapčići Žminj Nevia Jedrejčić.

„Vrtić u Žminju ima verificiran program očuvanja zavičajnosti od 2011. godine, a kada je 2014. godine Istarska županija pokrenula projekt institucionalizacije zavičajne nastave bili smo zaista sretni. Bio nam je to vjetar u leđa, ali i mogućnost da zajedno s ostalim vrtićima na području Istre usklađujemo svoje aktivnosti i da se uspoređujemo. Krenuli smo u izazov i odmjeravanje odgojno-obrazovne prakse na području zavičajnosti“, rekla je uvodno ravnateljica. 

Prvi dan Festivala, 6. lipnja, u Žminju očekuju oko 450 djece rane i predškolske dobi, kao i 40-ak voditelja i stručnih suradnika. Okupljanje započinje u 9 sati na parkiralištu u blizini sajmišta, odnosno škole, gdje će učesnicima biti podijeljene raznobojne majice kako bi se lakše prepoznali. 

„Potom organiziranim mimohodom krećemo na tradicionalno okupljalište zad Kaštela u Žminju gdje je predviđen kraći kulturno-umjetnički program i predstavljanje, nakon čega kreće upoznavanje Žminja i rad po radionicama. S prezentacijom projekata nastavljamo idući dan, u 17 sati na Trgu, u kino sali u Žminju“, rekla je Jedrejčić.  

Pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica istaknuo je da će se svaka škola i svaki vrtić predstaviti sa svojim programom kako bi prikazali što rade tijekom godine. Kao posebnost, izdvojio je Festival u Žminju gdje će biti organizirano čak 17 radionica, na što se nadovezala i ravnateljica izdvojivši kao najzanimljiviju radionicu „grota ča ću s njon“, te onu o izradi pince. 

„Pozivam još jednom sve koji mogu doći da se odazovu i posjete Festivale zavičajnosti. Svjesno se išlo na trgove u Fažani u Poreču, kako bi što više naših stanovnika, ali i turista vidjelo što je to zavičajnost“, poručio je pročelnik dodajući da je priručnik Zavičajne nastave napisan, trenutno se prevodi na talijanski, a u rujnu se očekuje promocija i podjela priručnika svima koji rade na projektu zavičajne nastave. 

Galerija fotografija