Župan Boris Miletić primio djelatnike PU Istarske povodom osvajanja nagrade za projekt „Policija poručuje: zaštitimo naše noniće“

Župan Boris Miletić primio djelatnike PU Istarske povodom osvajanja nagrade za projekt „Policija poručuje: zaštitimo naše noniće“

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je održan prijem za djelatnike PU Istarske koji su za svoj projekt ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće'' osvojili nagradu Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću u kategoriji za odnose s javnošću u tijelima državne vlasti Republike Hrvatske, u regionalnoj i lokalnoj samoupravi i u ustanovama. Djelatnike PU Istarske, na čelu sa zamjenikom načelnika policijske uprave Božom Kirinom primio je župan Istarske županije Boris Miletić, te pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Davorka Maras-Tkačuk.

„Doista mi je drago što smo mogli upriličiti ovaj prijem te vam i ovim putem čestitam ne samo na osvojenom Grand PRixu, nego i na samom projektu koji je zaista hvalevrijedan. Jako ste dobro sve osmislili, a angažiranje popularnog Battifiace je dodatno povećalo vidljivosti među našim starijim sugrađanima. Nažalost, naši nonići često nasjedaju na svakakve vrste prevara i ovakva je akcija bila i više nego potrebna. Ponosan sam na vašu inicijativu i moram reći kako su i rezultati projekta stvarno impresivni: pad od 54 % prijevara i 17 % računalnih prijevara svakako je vrijedan uspjeh kojega treba posebno pohvaliti”, kazao je župan Boris Miletić.

Zamjenik načelnika PU Istarske Božo Kirin zahvalio se na prijemu i poručio kako je sigurnost građana glavna zadaća Policijske uprave. „Razmišljali smo kako da se približimo osobama starije životne dobi jer smo bili svjedoci da mnogi ostaju bez dijela životne ušteđevine kroz raznorazne prevare. Razgovarali smo što poduzeti i na koji način savjetovati ugrožene građane. Tražili smo partnere, imamo tu odličnu suradnju s Istarskom županijom i Radio Istrom, osmislili smo klipiće koji se vrte na radiju, prilagodili jezično istarskom dijalektu i približili te situacije građanima treće životne dobi, ali i njihovim obiteljima koji su onda često na vrijeme obavijestili policiju”, kazao je zamjenik načelnika Kirin i istaknuo kako se cijeli projekt proveo bez kune troškova što je pokazatelj da se uz dobru ideju može mnogo toga postići i bez velikih novaca.

Župan Miletić upozorio je kako će izazova nažalost biti i u budućnosti, posebno po pitanju vršnjačkog nasilja, stoga drži da ono što je zakonodavstvo prepoznalo u realnom životu, treba primijenit i za virtualni svijet kako bi se pomoglo djeci i mladima koji se suočavaju s raznim oblicima te vrste nasilja.

Na prijemu su sudjelovali i voditeljica poslova prevencije PU Istarske Alica Rosić-Jakupović i voditeljica poslova izvještajna analitike i odnosa s javnošću PU Istarske Suzana Sokač

''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće''  je projekt kojeg Policijska uprava provodi u suradnji s Istarskom županijom i Radio Istrom kako bi se starije osobe zaštitile od prijevara. Naime, starije osobe često su žrtve prijevara zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Stoga je, kako bi ih se upozorilo na opasnosti koje vrebaju, policija osmislila projekt, kojemu je u fokusu komunikacija sa starijim osobama te su odabrani komunikacijski kanali koji su najdostupniji starijim osobama.

U suradnji s pazinskim umirovljenicima i Radio Istrom osmišljeni su radijski spotovi s glasom poznatog radijskog voditelja Maria Lipovšeka Battifiace kojeg starije osobe rado slušaju. Budući da starije osobe od medija najčešće koriste radio, spotovi su dostavljeni svim radijskim postajama u Istri. Postaje su prepoznale važnost prevencije i zaštite starijih sugrađana te su spotove emitirale bez ikakve naknade kako bi oni dosegli što veći broj ljudi, posebno bolesnih ili onih koji žive u ruralnim sredinama.

Ono što je specifično za ove radijske spotove je da su oni većim dijelom na čakavštini, po čemu se razlikuju od ostalih preventivnih spotova koji su uglavnom na književnom hrvatskom jeziku. Također govore o nekoliko realnih situacija, a u bar jednoj od njih starije osobe mogu se prepoznati.

Policijski službenici osmislili su i preventivni letak ''Koliko smo sigurni kada komuniciramo s nepoznatim osobama?'' na hrvatskom i talijanskom jeziku, korištenjem Europskih standarda za izradu lako razumljivih informacija, kojeg su dodatno korigirali umirovljenici kako bi bio razumljiviji starijim osobama.

 

Galerija fotografija