Obilježena 32. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra

Obilježena 32. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra

U Valbandonu se već tradicionalno obilježila godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske BAK Istra, ove godine 32., na kojoj su istaknuti važnost i značaj ustrojavanja ove Specijalne jedinice.

Specijalcima iz Istarske županije na njihovom doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske zahvalili su istarski župan Boris Miletić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja general Josip Lucić, a okupljene je pozdravio i zahvalio se na dolasku predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra Mladen Bošković.

"Danas možemo svi skupa biti ponosni što je Republika Hrvatska u potpunosti integrirana u euroatlantske integracije, najprije NATO, pa Europsku Uniju, a od ove godine i područje Schengena. Svi su ti ciljevi ispunjeni, ali toga svega ne bi bilo da naši vojnici nisu izborili mir. I zato mislim da je nužno podsjećati, posebice mlađe generacije, da mir nije pao s neba. U Istri moramo biti ponosni time što su specijalne postrojbe, ali i brigade, sve zadatke ispunili i nisu ostavili niti jednu mrlju." - poručio je župan Miletić dodavši da, iako Istra nije bila direktno ugrožena ratnim razaranjima, imala je najveći odaziv na mobilizaciju u Hrvatskoj.

Program obilježavanja godišnjice završio je milenijskom fotografijom kod spomen obilježja BAK-ova.

Specijalna jedinica policije BAK Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske.