Istarska županija kandidatkinja za prestižnu titulu Europske regije sporta 2025. godine

Istarska županija kandidatkinja za prestižnu titulu Europske regije sporta 2025. godine

„Veliko mi je zadovoljstvo najaviti da je Istarska županija kandidatkinja za prestižnu titulu Europske regije sporta 2025. godine, a koju dodjeljuje neprofitna udruga ACES Europe, sa sjedištem u Bruxellesu. Istra kao mala boutique regija s oko 200 tisuća stanovnika je iznjedrila toliko velikih, svjetskih sportaša i takvu titulu i zaslužujemo“, najavio je istarski župan Boris Miletić na današnjoj konferenciji za medije, povodom predstavljanja kandidature. Naime, u dvodnevnom boravku u Istri nalazi se Komisija ACES Europe, koja je došla u evaluaciju kandidature, a tom su prilikom obišli sportsku infrastrukturu gradova Labin i Pula te se susreli sa sportašima i trenerima. Za danas popodne je još predviđen i obilazak sportske infrastrukture Rovinja. 

„Bitno je istaknuti da se posljednjih godina jako puno izdvaja za sportsku infrastrukturu, konkretno u zadnjih 10 godina u sportsku infrastrukturu na području županije uloženo je preko 66 milijuna EUR, a izdvajanja Županije i 10 istarskih gradova za sport u razdoblju 2020.-2025. iznose preko 71,5 milijuna EUR. Ono što sam kao župan lani inicirao je osnivanje županijskog Fonda za sport, za kojeg smo u razdoblju 2022.-2025. osigurali preko 250 tisuća eura iz proračuna“, kazao je župan, koji smatra da ova titula može doprinijeti da Istra ubuduće bude još poželjnija destinacija za organiziranje velikih sportskih manifestacija. 

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac, predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavičević, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, predsjednik ACES Europe Gian Francesco Lupattelli, glavni tajnik ACES Europe Hugo Alonso, član ACES Europe Javier Linero te Berislav Čižmek, partner ACES Europe za Hrvatsku i jugoistočnu Europu. 

Zamjenik župana Demetlika osvrnuo se na jučerašnji posjet Labinu, kojem je prisustvovao zajedno s gradonačelnikom Grada Labina Valterom Glavičićem: „Imali smo priliku posjetiti novi Sportski centar Franko Mileta, obnovljen 2017. godine, gdje su se članovi Komisije upoznali i sa sportskim aktivnostima s obzirom da su se u popodnevnim satima odvijali treninzi djece u judu, te treninzi mlađih i starijih uzrasta rukometašica. Obišli smo i nogometno igralište Rudara gdje je seniorska ekipa imala trening, a potom smo posjetili i novoizgrađeno pomoćno nogometno igralište u Vinežu“.  

„Jutros smo posjetili dio sportske infrastrukture u Puli, odnosno Dom sportova Mate Parlov, kompleks bazena i obnovljenu atletsku stazu. Nažalost, zbog kratkog boravka naših gostiju, u mogućnosti smo im predstaviti samo sport u ova tri grada. Međutim, ako dobijemo ovu prestižnu titulu, sljedeće godine ćemo napraviti cijeli raspored aktivnosti za razdoblje od 1.1. do 31.12. 2025. gdje će biti uključeni svi naši gradovi, i veći dio općina. Osim najpopularnijih sportova, upoznali smo ih s našim tradicionalnih sportom pljočkanjem, koji je nastao prije boćanja“, naglasio je pročelnik Ivan Glušac. 

„ACES Europe su, između ostalog, bitne tri stvari: infrastruktura, rad s mladim osobama te sport i rekreacija osoba treće životne dobi. Posebno su zadovoljni omjerom sportašica i sportaša u okviru naše Sportske zajednice, a naročito s činjenicom da žena ima više u onom rekreativnom dijelu“, poručio je predsjednik Sportske zajednice Pavičević. 

„Istra je najnaprednija i najznačajnija turistička destinacija u Hrvatskoj gdje se ostvaruje 30 % ukupnog turističkog biznisa, a kada to pretvorimo u novac onda je to i puno više. Sportski turizam je važna sastavnica našeg turizma u cjelini. Jedan kuriozitet je da je Istra vjerojatno najveća turistička destinacija po pitanju teniskih terena, imamo ih skoro 600 i mislim da ih jedino Miami ima više od nas“, istaknuo je direktor TZ IŽ Ivošević.

Ispred ACES Europe (Federazione delle Capitali e delle Città Europee dello Sport) obratio se predsjendik Lupattelli: „Nama je kao udruženju na prvome mjestu zdravlje i dobrobit građana. Odgovara nam i razgovor o turizmu i o sportskim šampionima, ali najviše nas zanima da se građani Istre bave čim više sportom i rekreacijom jer je to dobro za zdravlje i time se može prevenirati i liječiti niz bolesti, poput kardiovaskularnih ili pretilosti. Dakle, naglasak je na tome da sve regije koje nose ovu titulu moraju još više promicati tjelesnu aktivnost kod svih dobnih skupina građana, žena i muškaraca, kao i osoba s posebnim potrebama“.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji je nositelj titule talijanska regija Valle d`Aosta, a iduće biti Regija Veneto. Odluka Komisije za 2025. trebala bi biti poznata krajem mjeseca, a  službena predaja kandidature održat će se u prosincu 2024. godine u Europskom parlamentu. 

Spomenimo da se prijava sastojala od opsežnog dokumenta u kojem su detaljno obrazloženi, sukladno zadanim parametrima, svi aspekte sporta u Istarskoj županiji, odnosno objašnjeno je zašto Istarska županija zaslužuje biti Europskom regijom sporta. Nadalje, dokument sadrži presjek povijesti istarskog sporta, kako sport funkcionira danas kroz Sportsku zajednicu Istarske županije, koliko ima klubova po pojedinom sportu, kolika su izdvajanja za sport na lokalnoj i regionalnoj razini, te koja sportska infrastruktura postoji na području županije. Dio je posvećen brojnim sportskim manifestacijama u Istri, kao i najznačajnijim osobama istarskog sporta itd. 

Preduvjet da Istarska županija može uopće biti kandidatom je da na njezinom području postoje najmanje dva grada koji su bili nositeljima titule Europskih gradova sporta, a što su do sada bili Buzet i Umag. 

Galerija fotografija