Kreću radovi na rekonstrukciji depandanse županijskog Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula

Kreću radovi na rekonstrukciji depandanse županijskog Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula

Nakon što je koncem srpnja javno predstavljen cjelokupni projekt dogradnje i rekonstrukcije županijskog Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, vrijedan 15 milijuna eura, danas je u sjedištu Istarske županije, u Puli, potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji depandanse Doma, u Mažuranićevoj ulici. Ugovor, vrijedan 2.123.748,19 eura, potpisali su istarski župan Boris Miletić i, u ime izvođača radova, član uprave tvrtke DE CONTE d.o.o. Marko Kontošić, a prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Grada Pule dr. Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije dr. Gordana Antić i ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula Doris Ivanković.

„Veliko mi je zadovoljstvo što danas potpisujemo prvi ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji Depandanse Doma. Zahvaljujem Gradu Puli koji podržava Sporazum iz 2017. godine o financiranju i kreditnoj suradnji na ovome projektu, kojeg će dakle u jednakim omjerima sufinancirati Županija i Grad Pula. Po jednakom principu Županija sufinancira i izgradnju gradskih domova u Labinu i Pazinu, kao i dogradnju i rekonstrukciju onoga u Buzetu. Volim istaknuti da je osnovna uloga zajednice skrbiti o našim najmlađima, ali isto tako i o našim sugrađanima treće životne dobi koji su nakon svog radnog vijeka itekako zaslužili da brinemo i o njima“, rekao je župan Miletić. 

U listopadu 2021. godine, podsjetio je župan, Istarska županija je postala vlasnikom nekretnine Doma, prijenosom prava vlasništva od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s državom bio je preduvjet za ulaganje u Dom za starije osobe Štiglić.

„Istarska županija je odredila jasno svoje prioritete, a pri samome vrhu nalaze se obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb“, poručio je župan, koji se ujedno zahvalio Porečkoj i Pulskoj biskupiji na ustupanju zgrade Hospicija, dok isti ne krene s radom. Naime, tijekom građevinskih radova na Štigliću dio korisnika morat će biti premješten u zgradu Hospicija.

“Rekonstrukcija i adaptacija depandanse Doma za starije Alfredo Štiglić u Puli od iznimnog je značaja kako za Grad Pulu, tako i za Istarsku županiju. Svjedočimo sve većem nedostatku smještajnih kapaciteta za osobe starije životne dobi, i to ne samo na području našeg grada i Istarske županije već na razini cijele države. Uistinu se veselim što ćemo ove godine započeti s realizacijom projekta“, poručila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

„Htjela bih se zahvaliti Istarskoj županiji i Gradu Puli što napokon krećemo u adaptaciju i dogradnju naša dva objekta i hvala vam što ćete snositi troškove. Svjesni smo da nam stanovništvo stari, da su potrebe za smještajem jako velike, a kapaciteti nedovoljni, tako da se veselimo proširenju. Za nas će ovo biti vrlo izazovno razdoblje, ali sam sigurna da ćemo uspjeti, da će se sve odviti po planu i da će suradnja s izvođačem biti odlična. Molim i korisnike, članove njihovih obitelji, ali i medije i javnost općenito za strpljenje. S radovima na depandansi krećemo u listopadu, a korisnike, kao što je spomenuto selimo u prostor Hospicija“, istaknula je ravnateljica Ivanković, napomenuvši da neće primati nove korisnike dok traju radovi. 

„Zahvaljujem i našoj ravnateljici Doma na velikom entuzijazmu i trudu. Županija i Grad kreću u zajednički projekt rekonstrukcije depandanse, čije okončanje radova očekujemo u siječnju. Dobit ćemo 20 novih mjesta u Odjelu za demencije, što je povećanje od preko sto posto, a koji će nakon rekonstrukcije raspolagati s ukupno 38 mjesta. Veselimo se i radovima na glavnoj zgradi u Krležinoj ulici te da u Puli dobijemo duplo više mjesta nego što imamo sada i time skratimo liste čekanja“ rekla je županijska pročelnica Antić. 

Galerija fotografija