Projekcija filmova vodnjanskih tema i vodnjanskih autora sutra u Vodnjanu

Projekcija filmova vodnjanskih tema i vodnjanskih autora sutra u Vodnjanu

Povodom obilježavanja 30. obljetnice osnivanja Istarske županije, u četvrtak 28. rujna, u Sali za vjenčanje (Trgovačka 2), u Vodnjanu, s početkom u 19:00 sati, održat će se projekcija filmova vodnjanskih tema i vodnjanskih autora. Vodnjan je posljednjih godina obilježila produkcija kvalitetnih, uglavnom kratkometražnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, svojevrsni „filmski val“, nazvan i Novi vodnjanski filmski val.

Damir Čučić:
Film: La strada, 2004., 29'
Dokumentarac "La strada" scenarista i režisera Damira Čučića nagrađen je kao najbolji film u profesionalnoj produkciji na Trećem međunarodnom televizijskom festivalu urbane ekologije, 2005. godine u Madridu. U filmu "La strada" Čučić prikazuje ugođaj glavne ulice istarskoga grada Vodnjana u raznim razdobljima dana, zaviruje iza njezinih zidova i portretira ljude koje su valovi povijesti, selidbe i svakodnevni život doveli u arteriju sredozemnoga grada.

Matija Debeljuh:
Film: Contrada, 2012., 11'06''
Contrada je kratki film proizašao iz suradnje s plesačicom Robertom Milevoj. Film pokušava spojiti element plesa i pokreta u prirodnom okruženju šume gdje nastaje nova reinterpretacija tijela. Odnos usredotočen na pojedinca koji se suprotstavlja životu koji ga okružuje. Tako kroz umjetnost plesa izražena ja potreba za nelinearnom pričom koja svoje korijene nalazi u prirodi, kroz koju crpi svoj koreografski materijal ne bi li na filmu proizašao novi izričaj plesne forme.

Film: La piova, 2006., 3'12''
„La piova“ je, zapravo, video spot tradicionalne bumbarske pjesme koju je obradio Livio Morosin. Na najvažnijoj manifestaciji talijanske umjetnosti i kulture, „Istria nobilissima“ osvojio je nagradu za filmsku umjetnost, video i televiziju.

Eric Ušić i Teo Morosin
Film: Djevojka u plavoj haljini, 2021., 41'
Srednjometražni igrani film u formi mjuzikla bajka je s elementima humora i fikcije smještena u nedefinirano prošlo ili buduće vrijeme. Francesca koju maltretiraju roditelji odlučila je napustiti svoj dom te kreće u neizvjesnu avanturu koja će zauvijek promijeniti njen život. Izgubljena, naivna, neobrazovana i znatiželjna, u svojoj plavoj haljini putuje kroz mitska predjela začaranog poluotoka gdje susreće čudne i osebujne likove koji joj pjesmom i plesom, humorom i mistikom žele otkriti smisao života.

Organizatori: IKA-Istarska kulturna agencija, Istarski filmski ured, La udruga, Grad Vodnjan-Dignano

Ulaz je besplatan!

Galerija fotografija