Obilježen Dan Istarske županije

Obilježen Dan Istarske županije

Svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije jučer su u Spomen domu, u Pazinu, obilježeni Dan Istarske županije, 80. obljetnica donošenja Rujanskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom i 30. obljetnica Istarske županije. Sjednici je prethodilo tradicionalno polaganje vijenaca na središnjem spomeniku žrtvama fašizma u Parku Narodnog ustanka. U ime predsjednika Republike Hrvatske vijenac je položila izaslanica i savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, ime Hrvatskog sabora izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Anton Kliman, a u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik Ivan Bubić. U ime Istarske županije, Grada Pazina i Saveza udruga antifašista Istarske županije zajednički vijenac su položili župan Boris Miletić, predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, pazinska gradonačelnica Suzana Jašić i predsjednik SUA IŽ Branko Oplanić. 

Samoj svečanosti prisustvovali su brojne osobe iz političkog i društvenog života, a među visokim uzvanicima bio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa suradnicima. Govoreći o prvih 30 godina Istarske županije, premijer Plenković naglasio je njezin ogroman doprinos ekonomskom razvoju Hrvatske te istaknuo da mu je uvijek izrazito zadovoljstvo doći u Istru i podržati projekte koje Vlada provodi u partnerstvu sa županijom i koji jačaju životni standard stanovnika u Istri.

Prisutnima su se obratili i izaslanica i savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske,  Melita Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anton Kliman, predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Branko Oplanić, te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. 

Uvodno se u ime domaćina, uz župana Borisa Miletića, obratila i predsjednica Skupštine Sandra Ćakić Kuhar prisjetivši se velikana antifašističke borbe, koji su svojom žrtvom vječno zadužili istarsku zemlju i narod. 

„Od mnoštva narodnih heroja, posebno se prisjećamo vođa istarskog ustanka protiv fašizma, Joakima Rakovca koji je bio na čelu Pokrajinskog narodnooslobodilačkog odbora za Istru te Ljube Drndića, između ostaloga, pisca proglasa 'Istarski narode' i samog teksta Pazinskih odluka. Punih 80 godina koje su prošle nisu izbrisale značaj koji ove odluke imaju za Istru. Ostavštinu i lekcije narodnih heroja njegujemo i živimo dan danas“, kazala je. 

Tijekom svečanosti prikazan je video uradak „Istarska županija kroz 30 godina“, dok su u glazbeno-umjetničkom programu nastupili solistica Patricia Žudetić, Zbor Praksa i Klapa Motovun. 

U holu Spomen doma bilo je moguće obići izložbu „SLOBODA NARODU! antifašizam u Istri“. 

Video „Istarska županija kroz 30 godina“ dostupan je OVDJE.

Galerija fotografija