Ovogodišnji početak Dječjeg tjedna u znaku Projekta adaptacije i opremanja Odjela za dječju rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno

Ovogodišnji početak Dječjeg tjedna u znaku Projekta adaptacije i opremanja Odjela za dječju rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju  „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno

Županijska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno je danas okupila supotpisnike Sporazuma o sufinanciranju adaptacije i opremanja Odjela za dječju rehabilitaciju kojima je, u ime budućih korisnika i svih radnika Bolnice, željela zahvaliti na humanoj gesti te jedinstvenoj zajedničkoj suradnji. Naime, riječ je o projektu kojeg će u razdoblju od 2023. do 2035. godine zajednički sufinancirati Istarska županija, te svi istarski gradovi i općine, a koji će doprinijeti boljim uvjetima liječenja i rehabilitacije djece i osigurati adekvatne uvjete pružanja zdravstvene zaštite najmlađim pacijentima. 

Ravnatelj Specijalne bolnice izv.prof.dr.sc. Marinko Rade je ovom svečanom prigodom nazočnim uzvanicima i djelatnicima s ponosom priznao da ne poznaje drugi projekt u kojem su apsolutno svi načelnici, gradonačelnici i župan Boris Miletić bili tako samovoljno i jedinstveno uključeni. 

„Ponosan sam na vas, na nas, na ono što radimo. Krenuli smo s 0 kuna, a sada imamo 3 milijuna eura na raspolaganju. Skrbeći o našoj djeci, osiguravamo budućnost. Po prvi puta apsolutno svi dionici javnog života Istarske županije stavili su sa strane moguće razlike te se složili oko jednog projekta koji ima veći značaj od nas samih. To je poruka o odvažnosti, odgovornosti i dalekovidnosti. Izgradnjom ovih odjela mi zapravo stvaramo maksimalnu vrijednost za djecu, a samim time investiramo u demografiju, u našu budućnost“, poručio je ravnatelj Marinko Rade.

Na to se nadovezala Klarita Radoš Matijašić u ime udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Hoću-mogu“:
„Budući da smo roditelji, jako nam je stalo da u društvu napravimo bolje uvjete za našu djecu. To se može postići samo ako je djetetu dostupna prava podrška i prava skrb u pravo vrijeme, od prvog dana života. Shvatili smo da teškoće s kojima se bore naša djeca trebaju više od onoga što nam se ranije nudilo u Istri. Gdje god smo otišli po mišljenje, govorili su nam da najbolje rezultate možemo postići u najranijoj dobi i da trebamo samo puno raditi s njima. Ali za to nam je bilo potrebno da svako dijete ima dobar stručni tim koji će kvalitetno međusobno komunicirati, koji će mu pristupiti individualno, pružiti mu najbolju terapiju za njegovo stanje, omogućiti mu kontinuirane terapije dok god ima potrebu za njima. Ovdje u Istri to nismo imali, ali o takvom smo rehabilitacijskom centru uvijek sanjali. Veselim se novom dječjem odjelu i novoj poliklinici sa željom da djeca i njihovi roditelji ovdje dobiju sve ono što im treba. Veseli me što će nove generacije roditelja i djece ovdje živjeti naš san“.

    U ime Istarske županije, osnivača Specijalne bolnice, obratio se zamjenik župana Tulio Demetlika:

„Važno je istaknuti da je za našu županiju posebno značajan projekt rekonstrukcije i opremanja Odjela za dječju rehabilitaciju jer je ona namijenjen za našu djecu, naše najmlađe, koji su do sada morali putovati izvan Istre. Županija vodi politiku usmjerenu prema zdravstvu, socijali, obrazovanju te brizi o onim najpotrebitijima, najmlađima i najstarijima. Ono što smatram posebno pohvalnim je to što neovisno o političkim bojama, zajedno i Specijalna bolnica, i Županija i gradovi i općine vode brigu o našoj djeci. Zato još jednom svima zajedno čestitam, budimo ponosni, jer smo pokazali da možemo biti odlučni i odgovorni u donošenju ovakvih odluka. Najteži put počinje s prvim korakom, a taj je korak učinjen i s nestrpljenjem očekujemo početak radova za petnaestak dana“.

U Rovinju je poslana vrlo snažna poruka zajedništva kada je riječ o ovakvim projektima. Jednoglasnom podrškom predstavnici vlasti kako općina i gradova, tako i same Županije, pokazali su da su inicijative poput ove iznad svake politike, čime je upravo Istra ponovo dokazala da je po mnogo čemu, korak ispred.

„Briga o najranjivijima i najslabijima je prioritet svakog zdravog i prosperitetnog društva, a djeca su naša najveća vrijednost“, poručio je na kraju svečanosti ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno.
 

Galerija fotografija