I ove godine u Istri borave digitalni nomadi iz cijelog svijeta

I ove godine u Istri borave digitalni nomadi iz cijelog svijeta

U Pazinskom kaštelu, danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen nastavak projekta posvećenog digitalnim nomadima: Živi i radi u središnjoj Istri - „Gourmet Getaway - Workation & Workshops“, a kojoj su prisustvovali istarski župan Boris Miletić, gradonačelnica Pazina,  Suzana Jašić, predsjednik udruge i direktorica marketinga Digital Nomad Association Croatia Jan de Jong i Tanja Polegubic, direktorica Razvojne agencije Srce Istre (RASI) Petra Pekica te u ime domaćina i organizatora, direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti.

Turistička zajednica središnje Istre (TZSI) u sklopu navedenog projekta, od 3. studenog do 3. prosinca 2023. godine, ugošćuje digitalne nomade i njihove mentore, koji će tijekom boravka u središnjoj Istri sudjelovati na nizu radionica i gastronomskih doživljaja. Digitalni nomadi koji borave u središnjoj Istri došli su iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Hrvatske, Nizozemske, Australije i Kanade. Ovogodišnji inovativni projekt rezultat je nastavka suradnje s Udrugom digitalnih nomada Hrvatske, stručnjacima tvrtke Saltwater Nomads te Razvojnom agencijom Srce Istre.

TZSI već treću godinu zaredom provodi projekt Živi i radi u središnjoj Istri (Live and work in central Istria), s ciljem privlačenja većeg broja novog profila gostiju - digitalnih nomada u središnju Istru u razdoblju pred i posezone. Središnja Istra, poznata po prekrasnom krajoliku, šarmantnim mjestašcima i bogatoj enogastronomskoj ponudi aktivnoj tijekom čitave godine idealna je destinacija za digitalne nomade u svako doba godine, pružajući im priliku za rad i opuštanje u ruralnom okruženju.

Kantaruti je, tom prilikom, podsjetila kako je TZSI krajem kolovoza raspisala javni poziv za „Gourmet Getaway - Workation & Workshops” na koji se prijavio velik broj kandidata, među kojima je odabrano sedam pobjednika koji će boraviti u središnjoj Istri, a to su Danielle Farage, Yuval Ackerman, Lizzy Komen, Paul Bradbury, Shaun Busuttil, Nilesh Pandey i Ali Greene. Uz pobjednike, u središnjoj Istri boravit će još četiri digitalna nomada: Kaisu Koskela, Nicki Frandsen, Kelsey Kay Love i Peter Rimkus te više od osam gostujućih mentora.

Pobjednici javnog poziva će osim besplatnog smještaja u ruralnoj vili u središnjoj Istri, biti nagrađeni putnom stipendijom od 250 eura, tjednim budžetom za prehranu i sudjelovanjem na nizu radionica i gastronomskih doživljaja. Također, njihov je zadatak kreirati sadržaj putem svojih kanala te promovirati središnju Istru kao vodeće hrvatsko ruralno odredište za digitalne nomade.

Župan Miletić zaželio je dobrodošlicu nomadima i istaknuo: “Istra je danas nesumnjivo svjetski brend, a nadaleko smo poznati kao turistička destinacija vrhunske enogastronomije, prirodnih ljepota te bogate povijesti i kulturne baštine. Želimo li i dalje biti konkurenti na svjetskom tržištu moramo pratiti trendove i biti u koraku s promjenama koje nas okružuju. Marketing se svakako promijenio i danas smo itekako svjesni moći društvenih medija koji su postali glavni kanal oglašavanja i promocije. Pohvale Turističkoj zajednici središnje Istre koja je navedeno prepoznala i pokrenula ovaj inovativni projekt s ciljem privlačenja digitalnih nomada u naše krajeve tijekom cijele godine, a posebno van glavne turističke sezone. Upravo je to na tragu budućeg smjera razvoja turizma kojeg promiče Istarska županija jer smo maksimalne kapacitete dolaska gostiju i broja noćenja dostigli, a kako bismo očuvali posebnosti naše Istre moramo biti usmjereni na održivi razvoj, cjelogodišnji turizam i turističke proizvode iznimne kvalitete.“

Gradonačelnica Jašić naglasila je kako je središnja Istra prepuna vila, apartmana i drugih prekrasnih mjesta u kojima digitalni nomadi mogu boraviti, raditi i uživati. Također, pozvala je digitalne nomade da i ubuduće odaberu središnju Istru kao svoje mjesto za boravak i rad.

Tanja Polegubic, koja je ujedno i partner na projektu, predstavila je program.

Radnim danima digitalni nomadi posvetit će se svojim projektima i odrađivati svoje tekuće poslove. Srijeda je predviđena kao dan za radionice pa je stoga, već danas predviđena radionica o lokalnom turizmu. Svakog će se petka tijekom njihovog boravka, s početkom u 18 sati, održavati tzv. “Nomad table”, odnosno večere digitalnih nomada u lokalnim konobama i/ili agroturizmima. Subotom će se održavati tzv. masterclassovi, gdje će digitalni nomadi i ostali zainteresirani imati priliku upoznati se s lokalnim proizvodima i proizvođačima – vinarima, proizvođačima rakija, proizvođačima tradicionalnih slastica, medarima te proizvođačima suhomesnatih proizvoda. Nedjelje su pak predviđene kao slobodan dan i dan odmora, odnosno samostalnog istraživanja središnje Istre za digitalne nomade.

Večere, radionice i masterclassovi otvoreni su za javnost te se svi zainteresirani mogu priključiti, uz prethodnu prijavu najkasnije 48 sati prije samog događanja na email: hello@saltwaternomads.com. Prijavljeni će potvrdu prijave zaprimiti na svoj email. Važno je napomenuti kako su sve radionice besplatne, dok je za večere i masterclassove potrebna nadoplata sudionika.

Projekt sufinanciraju Hrvatska turistička zajednica putem Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2023. godini, Turistička zajednica Istarske županije te ostali sponzori, Hertz i Valfresco Direkt.

Galerija fotografija