Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u Istarskoj županiji raspravljalo o nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju, reproduktivnom zdravlju žena i ženskom poduzetništvu

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u Istarskoj županiji raspravljalo o nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju, reproduktivnom zdravlju žena i ženskom poduzetništvu

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije na jučer održanoj sjednici raspravljalo je o nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju, reproduktivnom zdravlju žena i ženskom poduzetništvu.

Predsjednica Povjerenstva Sandra Ćakić Kuhar navela je da je prema podacima Policijske uprave istarske, u zadnjih 25 godina na području Istarske županije ubijeno 28 žena, a njih 23 usmrtile su bliske osobe. Analizom slučajeva ubojstava žena, utvrđeno je kako su najveći broj žena usmrtili njihovi bračni ili izvanbračni partneri. Nažalost, prisutan je i trend porasta broja kaznenih djela nasilja u obitelji u kojima su žrtve bile žene. Tijekom 2020. godine takvih je slučajeva evidentirano 93, 2021. godine 145, 2022. 156, a u prvih 9 mjeseci ove godine 132, dok je broj prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u padu.

Jadranka Černjul iz Sigurne kuće se nadovezala i navela da je Hrvatska 3. država po broju nasilja nad ženama u Europskoj uniji što je poražavajući podatak, te da je u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno 400 žena.

Povjerenstvo ističe da je i nadalje potrebno poduzimati društvene akcije za suzbijanje nasilja nad ženama te se priključuje obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i poziva sve relevantne institucije na snažno  uključivanje, posebno u preventivan rad kako bi se suzbio ovaj društveni problem.

Vezano uz zaštitu reproduktivnog zdravlja žena, istaknut je nizak odaziv žena na preventivne preglede te se čine napori da se ovaj trend promijeni. Povjerenstvo pozdravlja nabavku mobilnog mamografa koji će omogućiti veću dostupnost te se nada da će se mamograf čim prije staviti u funkciju.

Povjerenstvo ističe kako je financijska neovisnost važan preduvjet u osnaživanju žena te podupire sve aktivnosti usmjerene na jačanje ženskog poduzetništva.

 

Galerija fotografija