Svečano otvorena dograđena zgrada Doma za starije osobe u Buzetu

Svečano otvorena dograđena zgrada Doma za starije osobe u Buzetu

U Buzetu je danas otvorena dograđena zgrada Doma za starije osobe koja je realizirana u sklopu EU projekta "Unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi na području Grada Buzeta", a koji se provodio iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Vrijednost investicije iznosi 3,24 milijuna eura, a financirala se na način da se 1,8 milijuna eura osiguralo iz EU fondova, i to za unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi. Preostali troškovi odnose se na izgradnju institucionalnog dijela i financiraju se kreditnim zaduženjem, a snose ih Istarska županija i Grad Buzet svaki s 50%.

Povodom otvorenja zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika istaknuo je kako je Istarska županija jasno odredila svoje prioritete u ovome mandatu i kako je socijalna skrb, uz zdravstvo i obrazovanje, na samome vrhu.

„Ulaganje u Domove za starije osobe je od suštinskog značaja za osiguravanje kvalitetnog života naših sugrađana treće životne dobi. Županija kontinuirano pokazuje razumijevanje za potrebe koje postoje diljem naše Istre, te sukladno proračunskim mogućnostima našim gradovima i općinama pružamo konkretnu financijsku pomoć, što je upravo razvidno kroz projekte izgradnje i dogradnje domova za starije. “ – kazao je zamjenik župana Demetlika te je svim korisnicima Doma, sadašnjim i budućima, zaželio ugodan boravak, uz iskrene čestitke i zahvale svima koji su dali doprinos uspješnoj realizaciji ovog projekta.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić pridružio se čestitkama na realizaciji ovog hvalevrijednog projekta koji je sagrađen u planiranom roku. „Danas urbana sredina ne može funkcionirati bez Doma za starije, a posebno s obzirom na rastuće stanovništvo starije dobi i tu treba ponuditi kvalitetan odgovor. Taj je odgovor ponudio Grad Buzet kako bi omogućio kvalitetnu socijalnu uslugu i dostojanstvenu starost svih lokalnih stanovnika.“ – poručio je ministar Piletić kazavši kako primjer izgradnje buzetskog Doma treba biti primjer i drugima, u privlačenju bespovratnih sredstava europskih fondova.

Gradonačelnik Grada Buzeta Damir Kajin kazao je kako je ovo veliki dan za sve Buzećane te se zahvalio svim partnerima i svim radnicima koji su bili uključeni u realizaciju projekta i zdravstvenim djelatnicima koji čine sastavni dio Doma za starije. „Posebno se želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske na stalnoj prisutnosti u Gradu Buzetu i na realizacijama brojnih projekata.“ – kazao je Kajin poručivši kako će cijena smještaja u Domu za starije biti najniža u Istri te je istaknuo kako se očekuje da će do 50% korisnika u Doma biti osobe s prebivalištem izvan Buzeta.

Ravnateljica Doma za starije osobe Buzet Gordana Helen Šišović predstavila je pojedinosti projekta te je istaknula kako njegova realizacija nije bila jednostavna, no Dom za starije je naposljetku predanim radom i naporima svih uključenih u realizaciju projekta, uspješno opremljen i dograđen.

Podsjetimo kako se dogradnjom i rekonstrukcijom zgrade Doma za starije dobilo 1.328 četvornih metara neto površine na dvije etaže, a osigurana je izgradnja institucionalnog dijela za ukupno 36 novih korisnika i izgradnja izvaninstitucionalnog dijela, cjelodnevnog boravka za 16 korisnika, poludnevnog boravka za 19 korisnika te prostorije za potrebe pružanja postojeće usluge pomoći u kući. Na raspolaganju su i sobe za odmor što će sve starijima omogućiti dulji boravak u vlastitim domovima, odnosno što kasniji odlazak u instituciju. Osim dogradnje, u sklopu projekta nabavljena su dva vozila za svakodnevni prijevoz korisnika koji koriste uslugu boravka te jedno vozilo za obavljanje usluge pomoći u kući.

Istarska županija je osnivač 4 doma za starije osobe (Pula, Rovinj, Novigrad, Raša), ali se aktivno uključila i u izgradnju domova za starije u Pazinu i Labinu, te dogradnju Doma za starije u Buzetu. Dakle iako nije osnivač navedena tri doma, Istarska županija sufinancira navedene projekte s 50% od ukupnog iznosa.

Planirane investicije Istarske županija na području zdravstva i socijalne skrbi u 2024. godini iznose 16.947.685,97 eura, a u razdoblju 2024.-2026. 22.135.705,97 eura.

Galerija fotografija