Zamjenica Acquavita na sjednici Vijeća Saveza Alpe-Jadran u Bruxellesu

Zamjenica Acquavita na sjednici Vijeća Saveza Alpe-Jadran u Bruxellesu

Zamjenica župana Jessica Acquavita sudjelovala je jučer na sjednici Vijeća Saveza Alpe-Jadran, koja je održana u prostorima Europskog odbora regija, u Bruxellesu, pod predsjedanjem austrijske Savezne države Štajerske. Na sjednici je bilo govora o planovima rada za naredne dvije godine koji uključuju unaprjeđenje modela javnih poziva za financiranje projekata, proširenju članstva Saveza te jačanje vidljivosti sufinanciranih projekata.

Radna zajednica Alpe-Jadran (preteća današnjeg Saveza) osnovana je u Veneciji 1978. godine. U 45 godina postojanja značajno je pridonijela oblikovanju potpuno nove geopolitičke slike središnje Europe.  Savez Alpe-Jadran osnovan je krajem 2013. godine u Klagenfurtu, kao nasljednik Radne zajednice Alpe-Jadran. Članice su pokrajine Koruška, Štajerska i Gradišće iz Austrije, Istarska, Primorsko-goranska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija iz Hrvatske, Zajednica Općina Slovenije, mađarska županija Vas i Autonomna pokrajina Vojvodina. Istarska županija jedna je od osnivačica Saveza Alpe-Jadran.

Zamjenica Acquavita podsjetila je da Istarska županija od samog početka snažno zagovara suradnju s drugim regijama: “Graditi mostove među ljudima, stvarati jedinstvo u različitosti te oblikovati jedno od najzanimljivijih i najraznovrsnijih kulturnih područja na kontinentu je ono što je suradnja u regiji Alpe-Jadran oduvijek značila”.

U sklopu programa održan je i prijem u Uredu štajerske Vlade u Bruxellesu, kojim su obilježene 45. obljetnica međuregionalne suradnje na teritoriju između Alpa i Jadrana te deseta obljetnice osnutka Saveza Alpe-Jadran.

Galerija fotografija