U Puli obilježeni Dani pomorstva i unutarnje plovidbe

U Puli obilježeni Dani pomorstva i unutarnje plovidbe

Povodom blagdana Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i brodaraca ove su se godine u Puli, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, održali Dani pomorstva i unutarnje plovidbe na kojima je prisustvovao i istarski župan Boris Miletić.

Događaj je započeo jučer navečer Svečanom akademijom, dok je danas u Marini Veruda potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković položio vijence u Jadransko more u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima. Uz njega su bili istarski župan Boris Miletić, državni tajnik Josip Bilaver, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Kap. Siniša Orlić, lučka kapetanica Dolores Branko-Škerjanc i posebni savjetnik ministra Đuro Lubura.

Uslijedilo je Svečano otvorenje Konferencije o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi u Grand Hotelu Brioni u Puli. 

Župan Istarske županije Boris Miletić uvodno je čestitao na donošenju novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. „Znamo koliko nam je svima bitno pomorsko dobro kao jedan od najvrjednijih resursa kojega naša Hrvatska ima, te su ovim Zakonom napravljeni važni koraci unaprijed koji će pomoći, ne samo na državnoj razini, nego i na regionalnoj i lokalnoj razini u smislu upravljanja pomorskim dobrom“, kazao je župan Miletić istaknuvši kako Pula ne bi bila grad kakav je to danas, bez blizine mora i morske plovidbe koji su doprinijeli njezinom razvoju. 

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković je svima čestitao blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, djece i brodaraca, a posebno je čestitao i lučkim kapetanijama na sjajnim rezultatima i predanom radu. „Okupili smo se kako bismo napravili pregled svih događaja u godini iza nas, ali i da porazgovaramo o svim aktualnostima, novitetima, izazovima i budućim planovima koje nam predstoje u sektoru pomorstva i unutarnje plovidbe“, kazao je ministar Butković te je ukratko predstavio novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama za kojeg je ustvrdio kako predstavlja najvažniji događaj 2023. godine. 

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić zaželio je dobrodošlicu svim uzvanicima u Pulu te se pridružio čestitkama za blagdan Sv. Nikole.

Nakon svečanog otvorenja uslijedila je prezentacija podzakonskih akata koji proizlaze iz novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, te panel rasprave „Učinkovito i odgovorno upravljanje pomorskim  dobrom, najvećim prirodnim resursem” i „Renesansa na hrvatskoj obali – presjek dosadašnjih ulaganja te mogućnosti sufinanciranja kroz novi Program 
konkurentnost i kohezija 2021.-2027”. Događaj je završio prezentacijama “Digitalizacija pomorske administracije” i “Razvitak unutarnje plovidbe - ulaganja kroz  nacionalna sredstva, OPKK, CEF i NPOO”.
 

Galerija fotografija