Predstavljen projekt XIIxII 2024. FRESKE U ISTRI / AFFRESCHI IN ISTRIA / FRESCOES IN ISTRIA

Predstavljen projekt XIIxII 2024. FRESKE U ISTRI / AFFRESCHI IN ISTRIA / FRESCOES IN ISTRIA

U Kući fresaka, u Graguću je danas predstavljeno novo izdanje projekta XIIxII 2024., čije je ovogodišnje izdanje posvećeno isatrskim freskama. 

Dobrodošlicu prisutnima zaželjeli su pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica te načelnik Općine Cerovlje Elvis Šterpin, nakon čega su se prisutnima obratili izbornik glazbenog dijela projekta Igor Paulišić te izbornik likovnog dijela projekta Marko Človek. Prisutnima se obratio i ravnatelj Pomorskog i povijesnog muzeja Istre Gracijano Kešac izrazivši zadovoljstvo viđenim radovima i temi koja je odabrana u projektu XIIxII 2024. Spomenuo je i da je Centar za freske, koji djeluje u Kući fresaka u Draguću, zaseban Odjel pri Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli. 

Sedamnaesto izdanje XIIxII nastavlja svoju misiju i zadane ciljeve pokretača projekta, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije – Regione Istriana. 

„U proteklih je 16 godina kroz projekt promovirano više od dvije tisuće mladih neafirmiranih, a talentiranih učenika osnovnih i srednjih škola, studenata te slobodnih umjetnika, glazbenika i likovnih stvaralaca iz različitih gradova i mjesta Istre. Poseban cilj je predstavljanje istarske tradicije i baštine, pa je tako tema izdanja XIIxII 2024. Freske u Istri i srednjovjekovna glazba, čiji su izbornici: likovnog dijela Marko Človek, akademski kipar iz Pule, i glazbenog dijela projekta Igor Paulišić, mag. inf. iz Pazina“, istaknuo je pročelnik Torbica.

Marko Človek  prenio je svoje dojmove i iskustvo u projektu koji je rezultirao zanimljivim kreacijama većinom afirmiranih likovnih i multimedijalnih umjetnika, naglasivši pri tom da je svaki umjetnik svojevrsno reagirao na temu te smo dobili 12 kvalitetnih i raznovrsnih medija u kojima su radovi izvedeni. 

„U kalendaru možemo naći tehnike poput asamblaža, slikarskih tehnika zatim kolaže i fotografije te radove koji su riješeni u tehnologiji tekstila. Imamo i jedan zanimljiv rad koji označava fazu pripreme pozadine na kojoj, i zbog koje, freska dobiva svoje ključne karakteristike. Vjerujemo da će i posjetitelji Kuće fresaka tijekom šest mjeseci, koliko će trajati izložba radova, uživati u likovnim kreacijama umjetnica i ujedno zaintrigirati i potaknuti mnoge da posjete lokacije istarskih fresaka“, zaključio je Človek.

Igor Paulišić, mag. inf., krenuo je na glazbeno putovanje s mladim glazbenicima, osnovnoškolcima glazbenih škola. Njegov odabir i realizacija temeljili su se na tezi da osnovno glazbeno obrazovanje nije kraj učenja, već tek početak. Audiozapis je realiziran s osnovnim glazbenim i umjetničkim školama – Matka Brajše Rašana iz Labina, Vladimira Nazora iz Pazina, Marije i Line iz Umaga, Umjetničke škole iz Poreča te Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule. Bonus na ovom izdanju su dva djela učenica srednje glazbene škole iz Pule. 

„Projekt su djeca i mladi dočekali s oduševljenjem te vjerujemo da će takvi mali poticaji rezultirati time da još snažnije zarone u glazbu, uživaju u njoj i u budućim nastupima ili glazbenim karijerama“, poručio je Paulišić. 

U glazbenom dijelu nastupio je Leon Šimić iz OŠ Marije i Lina iz Umaga i izveo djelo Sylviusa Leopolda Weisa „Courante“  na gitari. Nakon predstavljanja sudionici i gosti razgledali su i izložbu radova koja ostaje u Kući fresaka do svibnja 2024. godine.

Uključivši ovo izdanje, u projektu je dosad sudjelovalo 2.167 autora s područja likovne i glazbene umjetnosti, a 216 djela donirano je Muzeju suvremene umjetnosti Istre – Museo d’arte contemporanea dell’Istria za stvaranje i obogaćivanje fundusa.

Audiozapisi – CD-i doniraju se radiopostajama, koje emitiranjem glazbenih brojeva doprinose popularizaciji glazbenih djela i izvođača. Kalendar i CD služe i kao protokolarni poklon Istarske županije u povodu novogodišnjih blagdana, čime se istarska kultura promovira i izvan granica Hrvatske.


 

Galerija fotografija