Nagrada "Krasna zemljo - Meraviglioso paese" dodijeljena Lidiji Percan za životno djelo u kulturi

Nagrada "Krasna zemljo - Meraviglioso paese" dodijeljena Lidiji Percan za životno djelo u kulturi

U muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, u Puli, jučer je održana svečanost dodjele županijske nagrade za životno djelo u kulturi "Krasna zemljo - Meraviglioso paese". Dodijeljivat će se jednom godišnje kao nagrada za životno djelo, i to pojedincima, istaknutim umjetnicima ili drugim kulturnim djelatnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Istarske županije.

Poznata istarska glazbenica Lidija Percan osvojila je ovogodišnju nagradu koju joj je uručio župan Boris Miletić.

"Odluka je donesena jednoglasno. Ostavili ste neizbrisiv trag svojim glazbenim djelovanjem u Istri i vaše su kancone donijele toliko veselja i radosti velikom broju ljudi, a tako će biti i ubuduće. Čestitam vam od srca i želim da vas zdravlje posluži", poručio je župan Miletić.

Predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar navela je vrijedan opus Lidije Percan, ali i činjenicu da je 11. prosinca rođen Matko Brajša Rašan.

Uslijedio je 15-minutni film sa svim Lidijinim uspjesima i pjesmama koji je realizirao David Danijel, pjevač i Lidijin suradnik.

Nataša Petrić Tasha pročitala je u ime HGU Pula, predlagača nagrade, njihovu motivaciju ističući da je Lidija puno dala kulturnoj, umjetničkoj te glazbenoj djelatnosti, objavila brojne albume s pjesmama koje promiču istarski kraj, a vrlo je važna njezina suradnja s Đorđem Novkovićem i Nellom Milottijem zaključivši riječima da je to najveća istarska diva. 

Lidija Percan je od strane struke, povodom 40. obljetnice glazbenog djelovanja, nagrađena posebnom spomen plaketom te je od strane tadašnje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović, 2019. godine odlikovana Redom hrvatskog pletera jer je svojim radom pridonijela jačanju ugleda Istre i Hrvatske, poticanju izvrsnosti i širenju pozitivnih vrijednosti temeljenih na plurikulturalnosti i višejezičnosti.

Galerija fotografija